Çilingir Hizmeti için de

Çilingir Hizmeti için de

Çilingir Hizmeti

Kısaca çilingir hizmeti veren kişi olarak bilinen çilingir kelimesinin kökeni Farsçaya dayanır. Bu sözcük, Farsçada kilitleri, anahtarları yapabilen, ince işçilikten anlayan demir ustası demektir. Günümüzde artık kilitler ve anahtarlar fabrikalarda seri imalat yöntemiyle üretildiği için ve çilingirlerin yerini modern anahtarcılar aldığı için, bu mesleğin erbapları günden güne azalmaktadır.

Dilimizde “çilingir” sözcüğü Farsçadaki gibi “anahtar üreten kişi” olarak değil, “kilitli kapıları açabilen, kilitleri değiştiren, bozuk kilitleri tamir eden kişi” anlamında kullanılır. Bu meslek, eskiden geleneksel yöntemlerle babadan oğula, ustadan çırağa geçen bir zanaat olarak yeni nesillere aktarılırdı.Çilingir Hizmeti için de

Çilingir hizmetleri artık belgeli

Günümüzde ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayladığı yetki belgeleri olan Anahtarcı Çilingir Kalfalık Belgesi, Anahtarcı Çilingir Ustalık Belgesi ve Anahtarcı Çilingir Usta Öğreticilik Belgesi’ni almak zorunlu hale geldi. Bu sertifikaları almak için başvuranlar, mesleki teorik bilgiler haricinde saygın bir esnafta olması gereken özellikler konusunda da eğitim görüp sınavlara girmektedirler. Çilingirlik okulu, ilköğretim mezunları için 2 yıl, lise mezunları için ise 1 yıllık bir süreci kapsar. Bu okullar haricinde dileyenler, çeşitli özel ve devlet kurslarına da başvurup benzer eğitimleri alabilirler.

Bir anahtarcının çilingir hizmeti verebilmek için hangi özeliklere sahip olması gerekir?

1- Bir çilingirin el becerisi gelişmiş olmalı, ayrıca parmaklarını da ustalıkla kullanabilmelidir.

2- Çilingir olabilmek için gözlerin sağlıklı olması gerekir.

3- Mekanik konulara ilgili ve bu konularda yetenekli olanlar, çilingirliği çok daha iyi yapabilirler.

4- Bir çilingir gerektiğinde uzun süre bir kilit üzerinde çalışabilecek kadar sabırlı ve dikkatli olmalıdır.

5- Bu meslekte başarılı olabilmek için şekiller arasında ilişki kurabilme yeteneğinin olmasının yanı sıra, ayrıntıları görebilme zeka ve becerisi de gerekir.

6- Bir çilingirin her meslekte olduğu gibi mesleki ahlakının yüksek olması ve 7/24 hizmet verme sorumluluğunda olmalıdır.

Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, tesisat hizmeti almak ya da bilgi edinmek için, 7 gün 24 saat bizi arayabilirsiniz ya da tesisatturkiye.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button