Doğalgaz Borularının Döşenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar

Doğalgaz Borularının Döşenmesi

Doğalgaz konutlarda ve iş yerlerinde ısınma, üretim ve enerji amacıyla belli bir merkezden kontrollü olarak bir şebeke sistemiyle dağıtılan gazlardır.Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alan doğalgaz, petrolün yanıcı bir cinsidir.

Doğalgaz ev ve işyerlerimize borular aracılığıyla aktarılır. Yanıcı bir gaz olması bakımından dikkatle ele alınması gereken doğalgazın, aktarımı için kullanılan tüm sistemlerin belirli bir kalite standardında olması gerekir. Doğalgaz boruları da bu standartlar kapsamında üretilir ve belirli kurallara göre döşenir.

Doğalgaz borularının sızdırmazlığı hayati önem arz eder

Tüm tesisat elemanları sızdırmazlık ilkesine riayet edecek şekilde uygulanmalı, amacına uygun plastik esaslı sızdırmazlık malzemeleri ile sızdırmazlık macunu kullanılmalı, tüm malzemeler TS EN 751-2 standardına uygundogalgaz boruları dosemek olmalıdır.

Tesisatların ilk defa kullanılmasından önce yetkili firma ve kuruluşlar tarafından test edilmesi şarttır.

Borular dışarıdan gelebilecek fiziki darbelere dayanıklı ve korumalı olmalıdır

Gaz taşıyıcı borular çelikten yapılmalı, bu borular binaya gerektiği durumlarda kolayca ulaşılabilecek ve müdahale edilebilecek bir noktadan girmelidir. Ana gaz boru ve vanasının darbe görmeyecek şekilde monte edilmiş ve muhafaza altına alınmış olması gerekir.

Doğalgaz borularının kolayca erişilebilir olması gerekir

Doğalgaz boruları gözle görülebilir ve kolayca ulaşılabilecek şekilde, sıva üstüne döşenir. Borular hiçbir şekilde taşıyıcı yapı elemanı olarak kullanılmaz.

Aşağıdaki son madde de detaylıca belirtildiği asansör boşlukları, havalandırma gibi yerlere doğalgaz borusu döşenemez.

Boruların yapı elemanlarına montajı belirli kurallar gerektirir

Doğalgaz borularının boru çapları göz önünde bulundurularak uygun aralıklarla sağlam bir biçimde monte edilmesi önem arz eder. Gerekli görülen durumlarda borular desteklerle sabitlenir.

Boruların korozyona karşı korunması gerekir

Bina içine monte edilen doğalgaz boruları, normal yapı nemliliği değerlerinin üzerindeki bir ortam ile temas etmeyecek şekilde döşenir. Duvar ve tavandan geçen hatlar için en az 5 cm fazlalığı olan korumalı borular kullanılması ve boruların korozyona karşı dayanıklı bir malzemeden yapılmış olması gerekir.

Gaz borularının yangına karşı korunması olası faciaların önüne geçer

Prensip olarak doğalgaz tesisatı elemanları ile elektrik tesisatı elemanları arasında bir mesafe olması gerekir. Söz gelimi, doğalgaz boruları zayıf akım veya kuvvetli akımla çalışan bina elektrik tesisatlarından en az 15 cm mesafe bırakılarak monte edilir. Tüm boru ve bağlantıların yanmaya karşı emniyetli olması önem arz eder.

Binadaki elektrik yüklerine karşı da borular korunur

Doğalgaz iç tesisatındaki statik elektrik, topraklanarak alınmalıdır. Gaz tesisatında kullanılan izolasyon malzemeleri, binalardaki elektrik geriliminin dışarıdaki gaz hattına aktarılmasına engel olmak için kullanılır.

Doğalgaz boruları için döşenecek yerlerin doğru seçilmesi gerekir

Yapıların içindeki doğalgaz tesisatı boruları davlumbaz içinden, bacalardan, asma tavan içinden, asansör boşluklarından, çöp depolarından, yanma ihtimali olan alanlardan, içine bir yetişkinin girmesi olanaksız olan yerlerden geçirilmez.

Tur Assist Doğalgaz Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Unutmayın, evleriniz ya da iş yerlerinizdeki doğalgaz tesisatında veya kombi cihazlarında acil tamirat gerektiren bir durumla karşılaşırsanız, Tur Assist güvencesindeki  konut yardım paketi, size profesyonel bir tesisatçı göndererek sorunu hızlı ve garantili bir biçimde çözer.

Doğalgaz tesisatı kategorimize geri dönebilir ya da Doğalgaz Boruları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button