Kalorifer Tesisatında Test Tulumbası Ne İşe Yarar?

test tulumbası

Test Tulumbası Nedir? Ne İşe Yarar?

Kalorifer tesisatlarında radyatör, kazan gibi ekipmanlarda sızıntı olup olmadığı test tulumbası ile anlaşılır. Test tulumbası ile kontrol edilecek alanın içerisine belirli bir basınca kadar su basılır, bir süre beklendikten sonra tulumba ibresine bakılarak kaçak olup olmadığı belirlenir.

Test tulumbası en çok radyatörlerin kontrolünde kullanılır. Özellikle dilimli ısıtıcılar için test tulumbasının kullanımı önem arz eder. Cihaz ile kapalı devre sistemlerin testleri yapılabilir, kombiler gibi kapalı genleşme deposunun bağlı olduğu cihazlar ile açık genleşme deposunun bağlı olduğu kat kaloriferi kazanları tulumba ile test edilemez.

Test tulumbası nasıl çalışır?

Test tulumbalarının bir ucu test yapılacak ekipmana bağlanır. Tulumba üzerindeki V1 vanası kapalı, V2 vanası açıktest tulumbası konuma getirilir. Test koluna sürekli basılarak suyun transferi yapılır. Süreç esnasında basınç cihazın manometresi ile kontrol edilir.

İstenilen seviyeye gelinceye kadar tulumbanın basıncı artırılır, ardından V1 vanası kapatılır. Bir süre beklenerek manometre gözlemlenir. Manometrede sabitlenen değer değişmezse herhangi bir sızdırmanın söz konusu olmadığı anlaşılır. Böylece her iki vana da açılarak su tahliye edilir. Radyatör gibi parçaların testlerini yapmadan önce dışarıdan su doldurmak süreci hızlandırır.

Test aşamasında dikkat edilmesi gereken husus, her cihaz için uygulanacak basınç ve bekleme süresinin farklı olduğunun unutulmamasıdır. Dolayısıyla sızdırmazlık testlerinde uygulanacak basınç için cihazların kullanma kılavuzuna bakılır. Prensip olarak normal kullanım basıncının 2 katı kadar basınç uygulanır.

Yine test esnasında üzeri beton gibi kalıcı malzemeler ile kaplanacak tesisatın en az bir gün bekletilmesi, diğer cihazlar için de bekleme süresinin 30 dakikadan az olmaması önem arz eder.

Tur Assist Kalorifer Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Kalorifer tesisatlarında oluşan arızalar, kalorifer bakımlarının zamanında yapılmamasından veya üretim hatalarından kaynaklanabilir.
Kalorifer Tesisatındaki Havanın Nasıl Alınacağı hakkında bilgi alabilir ya da kalorifer tesisatı kategorimize geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button