Aspiratörün Arızaları
Havadaki duman, is, koku vb. yabancı maddeleri emerek dışarı atan elektrikli cihaza aspiratör adı verilir. Çalışma prensibi teorik olarak vantilatörlere benzer. Fan olarak da adlandırılan aspiratörler bir ortamdaki havayı emerken, vantilatörler ortamdaki havanın sirküle edilmesini sağlar.
Peki, hemen hemen her evde bulunan aspiratörlerde sık karşılaşılan arızalar nelerdir?
- Aspiratörün hiç çalışmaması
– Aspiratörün bağlı olduğu priz veya buatta enerji olmayabilir.
– Motoru kumanda eden anahtar arızalı olabilir.
– Besleme kablosu veya akım taşıyan diğer kablolar arızalı olabilir.
– Hız ayar ünitesi arızalı olabilir.
– Motor arızalı olabilir.
Yukarıda belirtilen arızaların tespit edilebilmesi için aspiratörün şebekeye bağlandığı yerden gerilim ölçümü yapılır, konum anahtarı kontrol edilir, bir avometre aracılığıyla kabloların kopuk olup olmadığı incelenir, aynı şekilde bir avometre aracılığıyla hız ayar ünitesi kontrol edilir ya da motor detaylı bir incelemeye tabi tutulur.
- Aspiratörün hava çekmemesi
– Filtreler tıkanmış olabilir.
– Pervane deforme olmuş olabilir.
– Baca tıkalı olabilir.
Bu arızaların tespit edilebilmesi için öncelikle filtreler kontrol edilir ve cinsine göre filtre değiştirilir ya da temizlenir, motor ve pervane kontrol edilerek gevşemiş parçalar (pervane gibi) sıkılır ya da motor komple değiştirilir, baca kontrol edilerek gerekirse temizlenir.
- Aspiratörün tek bir hızda çalışması
– Konum anahtarı arızalı olabilir.
– Hız ayar ünite devresi arızalı olabilir.
– Hız ayar ünite devresi ile motor bağlantılarında arıza olabilir.
Böyle bir arıza ile karşılaşılması halinde yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:
Konum anahtarı avometre ile kontrol edilir ve arıza tespit edilmesi halinde yenisi ile değiştirilir. Hız ayar ünitesi yine bir avometre aracılığıyla kontrol edilir duruma göre arıza tamir edilir ya da ünite komple yenisi ile değiştirilir. Hız ayar ünitesi ile motor bağlantıları kontrol edilir, gerekli görülmesi durumunda kablolar ve soketler değiştirilir.
- Aspiratörün sesli çalışması
– Motor pervanesi gevşemiş olabilir.
– Motor rulman ve yatakları aşınmış olabilir.
– Aspiratör montaj vidaları gevşemiş olabilir.
Bu durumda pervane kontrol edilir ve gevşeklik varsa giderilir. Motor rulman ve yatakları kontrol edilerek aşınma tespit edilmesi halinde aşınan parça yenisi ile değiştirilir. Aspiratör montaj vidaları sıkılır.
- Aspiratör çalışınca sigortanın atması
– Fiş ve besleme kablosunda faz-nötr teması olabilir.
– Açma kapama anahtarı arızalı olabilir.
– Aspiratör aydınlatma lambası duylarında arıza olabilir.
Böyle bir arıza ile karşılaşıldığında aspiratörün elektrik bağlantısının yanı sıra fiş ve besleme kablosu avometre ile kontrol edilir, arızalı ise yenisi ile değiştirilir. Konum anahtarı yine bir avometre aracılığıyla kontrol edilir, arıza giderilemiyorsa değişim yapılır. Eğer arıza yukarıda belirtilen sebeplerden kaynaklanmıyorsa son olarak duylar kontrol edilir ve arızalı olanlar değiştirilir.
Unutmayın, elektrik tesisatınız ne kadar usta eller tarafından döşense de zaman zaman arızalar yaşayabilirsiniz. Tur Assist güvencesindeki @Home konut yardım paketi, elektrik tesisatınızın bozulması, kısa devre yapması veya hasar görüp çalışamaz hale gelmesi durumlarında, acil müdahale ve tamir hizmeti sağlamak için konutunuza konusunda uzman ve donanımlı bir elektrikçi ekibi gönderir.
www.turassistleyasam.com internet sitesi üzerinden satın alabileceğiniz @Home konut yardım paketi, çilingir hizmetinden güvenlik hizmetine, cam kırılmasından su, kalorifer tesisatı arızalarının giderilmesine kadar geniş bir yelpazede evinizi ve sizleri güvenceye alır.
Ayrıca 7/24 hizmet veren çağrı merkezine konut yardım taleplerinizi iletebilir, @Home konut yardım paketi ile Türkiye’nin her noktasında acil hizmet alabilirsiniz.
“Sık Karşılaşılan Aspiratör Arızaları Nelerdir?” yazısından Elektrik Tesisatı kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Tesisat Blogu’na geri dönebilirsiniz.