2015 yılında tüm Türkiye’de, su tesisatçısı gerektiren 24.000 olaya anında ve yerinde hizmet veren Tur Assist’in katkılarıyla hazırlanmıştır.
Su tesisatçısı, sıhhi tesisat malzeme ve cihazlarının montajından, bu elemanlarda meydana gelecek arızaların tespitinden ve onarımından sorumludur. Gerekli donanımı olan bir su tesisatçısı, standartlara uygun hidrofor montajından, mobil sistem sıhhi tesisat döşenmesine kadar geniş bir alanda hizmet verir. Dolayısıyla basınç, debi, su dağıtım sistemleri gibi konuların yanı sıra hidrofor, kolektör, su sayacı gibi cihazların çalışma mantığı hakkında bilgi sahibidir.
Bu yazımızda, pisuvar, lavabo, evye, şofben ya da termosifon gibi sıhhi tesisat cihazlarının montajından ziyade, evinizde su tesisatçısı çağırmanıza sebebiyet veren arızalar ve bunların tamir edilme yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Su tesisatçısı, herhangi bir sıhhi tesisat arızası anında, öncelikle arızayı tespit etmek ve arızanın çıkış nedenini belirlemekle yükümlüdür. Zira tamir aşamasına geçmeden önce sorunun net olarak tespit edilmesi, zaman ve para tasarrufu anlamında önem arz eder.
Bir su tesisatçısı hangi arızalara bakar?
Yaşanan problemleri atık su tesisatındaki arızalar, açma kapama ünitelerindeki arızalar, sifonlardaki arızalar ile temiz su tesisatındaki arızalar olarak kısaca dörde ayırabiliriz. Temiz su tesisatındaki arızalar da kendi içerisinde soğuk su tesisatı arızaları ve sıcak su tesisatı arızaları olarak ikiye ayrılır.
Açma kapama arızaların nedeniyle bir su tesisatçısı çağırdığınızda, aşağıdaki sorunlardan biri ile karşılaşmış olma olasılığınız yüksektir.
Açma kapama elemanlarının gürültü yapması, sızıntı yapması, fonksiyonlarını kısmen yerine getirmesi ya da hiç yerine getirememesi, yeterli su akışına olanak sağlamaması, sık karşılaşılan problemlerdendir. Bu gibi şikayetlerde su tesisatçısı conta, salmastra grubu, mil, volan, disk hortumu gibi açma kapama cihazlarını oluşturan elemanların işlevlerini yerine getirip getirmediğini kontrol ederek sorunu net olarak tespit eder ve akabinde arızayı giderir.
Atık su tesisatındaki arızalardan dolayı bir su tesisatçısı çağırdığınızda da karşılaşabileceğiniz problemler aşağıdaki gibidir.
– Su akışının olmaması
– Ortamda koku olması
– Ortamda gürültü olması
– Böcek, fare gibi istenmeyen hayvanlarla karşılaşılması
– Sızıntı olması
Bu gibi şikayetler karşısında su tesisatçısı sifonları, pis su tesisatı boruları ile bu boruların birleşme yerlerini kontrol eder. Sorunun birçok sebebi olabilir. Örneğin borular tıkanmış, ezilmiş veya deforme olmuş olabilir. Bu sorunların dışında conta, muflu ağız, bağlantı ağzı gibi sıhhi tesisat elemanlarında bir sorun oluşmuş da olabilir. Kısaca iyi bir su tesisatçısı inşaat aşamasındaki sorunlardan malzemelerin ekonomik ömrüne kadar oluşabilecek birçok arızayı net olarak tespit eder ve akabinde onarım aşamasına geçer.
Bu noktada şunu belirtmekte fayda görüyoruz. Pis su tesisatı sızıntıları çok sık karşılaşılan buna mukabil tespit ve tamiri profesyonellik gerektiren bir sorundur. Bu ve benzeri sıkıntılarla karşılaşmanız halinde konusunda uzman bir su tesisatçısı ile temasa geçmeniz önem arz eder.
Sifonlarda oluşan arızalar sebebiyle bir su tesisatçısına başvurduğunuzda, şikayetiniz muhtemelen sifon içinde su kalmaması, sifonun koku ya da sızıntı yapması, su akışının gerçekleşmemesi, tıkanıklık yaşanması ya da sifonun geri tepme yapmasıdır. Bu gibi durumlarda, hortum, boru, conta gibi sifonu oluşturan elemanların ya da bizzat sifon gövdesinin kontrolü yapılarak sorun teşhis edilir. Malzemelerdeki problemlerden borunun tıkanmasına, uygun sifonun kullanılmamasından montaj hatasına kadar bir dizi sorun şikayetin kaynağını oluşturabilir.
Su tesisatçısı gerektiren durumlardan bir tanesi de temiz su tesisatındaki arızalardır. Yanlış montaj, yanlış kullanım, darbe, gerilme, hatalı malzeme kullanımı ve malzeme ömrünün dolması en sık karşılaşılan arıza sebeplerindendir. Boruların oksitlenmesi, su sızıntısı yapması gibi bazı arızalar, herkes tarafından kolayca tespit edilebilse de basınç problemleri, montaj hataları konusunun uzmanı bir su tesisatçısı tarafından tespit edilebilir.
Genellikle karşılaşılan sorunlar, su kaçağı, boruların ses yapması, duvarlarda terleme oluşması, bataryalardan su gelmemesi veya duvar yüzeylerindeki ince çatlaklardır. Bu ve benzeri durumlarda, su tesisatçıları, önce açma kapama elemanlarına ardından borulara odaklanır.
Tur Assist daima yanınızda!
20 yıldır asistans sektöründe acil hizmetlerin organizasyonunu başarısıyla sağlayan Tur Assist güvencesiyle size sunulankonut yardım paketi, su tesisatçısı çağırmanızı gerektirecek her durumda, size konusunda uzman ve donanımlı tesisatçı ekibini göndererek sorunu hızlı ve garantili bir biçimde çözer.
Üstelik konut yardım paketi, çilingir hizmetinden güvenlik hizmetine, cam kırılmasından elektrik arızalarının giderilmesine kadar geniş bir yelpazede evinizi ve sizleri güvenceye alır.