Dünyanın birçok yerinde sobanın artık sadece nostaljik bir ısınma aracı hatta bazı evlerde dekorasyon amaçlı kullanılmaya başlanmasıyla beraber panel radyatörler kendini iyice gösterir hale geldi. Evin bütün odalarında yer alan ve evdeki ısı derecesini ayarlayan panel radyatör çeşitleri, soğuk kış günlerinde ev sakinlerinin en iyi arkadaşları arasında yerini aldı. Eskiden oldukça yaygın olan fosil yakıtlı sistemin ve merkezi sistemin ana parçası olarak karşımıza çıkan ağır, döküm radyatörler, günümüzde çok daha hafif bir materyal olan panellerle birleşerek evlerin duvarlarında yer almaktadır.
Döküm radyatör ile panel radyatör arasındaki farklar nelerdir ?
Döküm teknikleri kullanılarak üretilmiş olan döküm radyatörler eski kalorifer sistemlerinin baş aktörlerindendi. Ağırlığından dolayı kurulması ve taşınması panel radyatöre göre oldukça zor olan döküm radyatörler aynı zamanda estetik olmayan kaba bir görünüm sunuyordu.
Genellikle sac malzemeden üretilen panel radyatörler ise döküm radyatörlere göre çok daha pratik bir kuruluma sahiplerdir. Eski tip radyatörlerle kıyaslandığı zaman çok daha estetik bir görünüme sahip olan ve petek olarak da adlandırılan panel radyatörler inceliğinden ve yapımında kullanılan malzemeden dolayı çok daha hızlı bir şekilde ısınma sağlamaktadır.
Panel radyatör arızaları nelerdir ?
En sık karşılaşılan arıza, panel radyatörlerin ısınma performanslarının azalmasıdır. Özellikle radyatörlerinizin bir kısmı görece daha soğuk ise, radyatörleriniz bir arıza ile karşı karşıyadır. Panel radyatör sisteminde sıcak su bulunmasına rağmen ısı vermemesine neden olan bu arıza, genellikle fazla basınç ve radyatörde birikmiş pislik olabileceğini işaret etmekte olup, çoğu zaman aksatılan peteklerin temizlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Panel radyatörlerdeki vana arızaları, panel borusunda ve borunun ek kısımlarında oluşan arızalar yine sık karşılaşılan problemler arasında yer alır.
Panel radyatör arızaları nasıl giderilir ?
Panel radyatörlerin bakımını ve temizliğini aksatmanız, peteklerin içinde kireç, pislik, pas, tortu gibi atıkların oluşmasına ve bu atıkların boruları tıkamasına sebep olur. Kombi ayarınızı ne kadar yüksek tutarsanız tutun, peteklerin bakımını yapmadığınız sürece, ısıyı yeterince veremeyen radyatörleriniz sizi soğuk kış günleriyle baş başa bırakmaktan başka bir işe yaramaz.
Yukarıda bahsedilen bu gibi durumlarda, sorun daha ileri bir boyuta taşınmadan yapmanız gereken ilk şey, profesyonel firmalarla iletişime geçmek olmalıdır. Çağrınız doğrultusunda hemen evinize gelen uzman ekip, yanlarında bulunan radyatör temizleme makinası ve peteklerinizin içinde birikmiş olan pislikleri temizleyen kimyasal ilaçlar ile hiçbir şekilde kırma dökme işlemine gerek duymadan zahmetsiz ve kolay bir şekilde arızayı giderirler.
Panel radyatör temizliği nedir ?
Panel radyatör temizliği, radyatörler kullanılmaya başlandıktan belirli bir zaman sonra her birine ayrı ayrı yapılması gereken bir bakımdır. Bu bakım ile panel radyatörlerde biriken tortu, kum, kireç ve çamurlar temizlenir ve sıcak suyun petek içinde rahat bir şekilde dolaşımı sağlanır.
Evlerinizde bulunan radyatörlerin, ısı kaybı yaşanmaması adına için senede bir kere temizlenmesi önerilir. Genellikle kış mevsimine girmeden önce bu işlemin yapılması yerinde olacaktır. Radyatör nasıl temizlenir diye öğrenmek isteyenlerin radyatör bakımı ile ilgili yazımızı okumalarını öneririz.
Tur Assist ile bütün bir kış sıcacık bir eviniz olsun
Ayrıca 7/24 hizmet veren çağrı merkezine ile konut yardım taleplerinizi iletebilir, @HOME konut yardım paketi ile Türkiye’nin her noktasında acil hizmet alabilirsiniz.
Panel radyatör nedir yazısından Kalorifer Tesisatı kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Tesisat Türkiye Blogu’na geri dönebilirsiniz.