Nemli Yer Tesisatı Döşenirken Nelere Dikkat Edilir?
NYM antigron kablo ve nemli yer malzemeleriyle birlikte yapılan elektrik tesisatlarına nemli yer tesisatı adı verilir. Nemli yer tesisatı döşenirken öncelikle sıva altı veya sıva üstü tesisatlardan hangisinin tercih edilmesi gerektiği tespiti edilir.
Sıva Altı Nemli Yer Tesisatı Nasıl Döşenir?
Öncelikle panonun ve almaçların yeri belirlenir. Ardından malzeme tespiti yapılır. Borular işlenir. Sonraki adımda buat ve kasalar monte edilerek kablolar çekilir. Buat ve priz bağlantıları yapılır. Son olarak ana panoda ilgili sigorta bağlantısı yapılır.
Sıva Üstü Nemli Yer Tesisatı Nasıl Döşenir?
– Kablolar, kanallar ve boruların sıva üstüne yatay veya düşey olarak kroşelerle düzgün bir şekilde yerleştirilmesi için geçiş yerleri ve tesisat parçalarının konumlandırılacağı yerler tespit edilir.
– Kablo geçiş yerleri tebeşir tozuyla işaretlenir. Bunun için üzeri tebeşir tozuyla kaplı iplik, kablo yolunun başı ve sonundan, düzgün ve gergin olarak tutularak duvara temas ettirilir. Böylece tebeşir tozu duvara geçerek kablo geçiş yerlerinin kolayca anlaşılmasına olanak tanır.
– Ardından kablolar için belirlenen yol üzerine kroşeler takılır. Yatay kablolar için kroşe arası mesafeler 30 cm, dikey kablolar için ilgili mesafe 50 cm olarak belirlenir. Bu mesafe buat ve prizlerin giriş çıkışlarında 10 cm’e düşer. Kroşeleri takmak için elmas uçlu matkapla duvara delikler açılır, deliklere 6, 7, 8, 10, 12 mm çaplarında plastik dübeller yerleştirilir, dübeller üzerine de kroşelerin alt parçaları vidalanır.
– Bu işlemden sonra rulo halinde satılan antigron kablolar özenli bir biçimde açılır, ana panodan başlanarak kablolar döşenir. Bunun için alt bölümleri takılan kroşelere kablolar oturtulup üzerine kroşeler vidalanır. Sıva üstü antigron tesisat yapımında kablo eklemeleri yalnızca buatlardan yapılır. Nemli yer antigron kablolarının köşe dönen yerleri geniş tutulur.
– Son olarak her priz çıkışından sırasıyla ana panoya sigorta bağlantısı yapılır ve kasaların priz bağlantıları gerçekleştirilir.