Su Tesisatlarında Ses İzolasyonu Nasıl Yapılır?

ses ızolasyonu

Su Tesisatlarında Ses İzolasyonu Nasıl Yapılır? Gürültü Nasıl Azaltılır?

Teknolojinin gelişmesi ve değişimi ile birlikte başta Avrupa’da olmak üzere su tesisat sistemleri özelinde bazı tercih farklılıkları görülmeye başlanmıştır. Geçmişte pis su tesisat sistemlerinde meydana gelen sorunlar ve bu sistemler üzerindeki beklentiler bu tercih farklılıklarının ana sebepleri arasındadır.

1956 yılında geliştirilen PVC borular, pik borulara göre daha kolay montaj edilebildiği için kısa zamanda çok fazla rağbet görse de zamanla teknolojinin gelişmesi ve çamaşır, bulaşık makinesi gibi aletlerin icat edilmesi ile birlikte PVC borular da yeni sorunlar yaratmaya başlamış ve pik boruların tekrar gündeme gelmesine yol açmıştır. su tesısatında ses ızolasyonu

Sıcak atıklar karşısında dayanıksız olan PVC boruların bu olumsuz özelliğini yenebilmesi için et kalınlığı artırılsa da tüketici PVC borulara karşı güvenini kaybedip plastiğin türevleri olan Polipropilen ve Polietilen pis su sistemlerine yönelmiştir. 70’li yıllarda PP ve PE boruların çok katlı binalarda kullanımı çok ses getirerek pik boruların tekrar popülerleşmesine yol açmıştır.

Ancak pik boruların çok katlı binaların tekelinde olması durumu 1989 yılında Wavin firmasının mühendislerinin geliştirdiği moleküler bazda mineral takviyeli, yüksek kütleli ve et kalınlığı artırılmış boru sisteminin geliştirilmesi ile son bulmuştur. Bu sistemdeki boruların montajlarının kolay olmasının yanı sıra, korozyona uğramaması, bakıma ihtiyaç duymaması ve ses geçirgenliğinin çok düşük olması bu boruların günümüzdeki atık su sistemlerinde kullanılan son teknolojik ürün olmasına sebep olmuştur.

Genel olarak pis su sistemlerinde ses izolasyonu

Pis su tesisatı döşenirken ses aktarımı engellenecek şekilde planlanarak döşenmelidir. Pis su tesisatında sesler; sağlık gereçlerinden birinin kullanılması (WC, duş gibi), kolona pis suyun akması, korunması gereken odaların üzerinden geçen toplamalarda, alt toplamaya geçerken kolonun içinde ve yön değiştirmelerinde oluşur.

Cam ve pik gibi hem ağır hem de sert olan borular temas sesini yüksek derecede ileterek duvarlara yayarlar. PE ve PVC gibi hafif borular ise sesi ancak uğultu olarak geçirirler. Mineral takviyeli plastikler ise düşük elastisite modüllü, yüksek et kalınlıklı ve optimum kütleli olmaları sayesinde temas sesini ve uğultu geçişini engellerler. Bu yüzden sistemlerde kullanılan malzeme çeşidine göre önlem alınması gereklidir.

Pik ve cam kullanılan sistemlerde ses iletimini engellemek için contalı kelepçeler kullanılmalıdır. Ayrıca duvar ve tavan geçişlerinde boru ve bağlantı parçaları elastik malzeme ile sarılmalı, geçiş noktalarına mineral yün doldurulmalıdır.

Hafif plastiklerde ise ağır ses izolasyonları ile sarılmaları uğultu (ses) izolasyonu sağlamak için yeterli olacaktır. PVC, PP, PE borularda ise borular duvardaki bir yarığa yerleştirilecek ve önü örülecek ise boruların etrafının kum ile doldurulması uğultu (ses) izolasyonu için yeterlidir.

Pis su tesisatlarında ses izolasyonu için yapılması gerekenler

  • Pis su tesisatı talimatlara uygun havalıklar ile yapılmalıdır.
  • Küvet, duş teknesi, klozet gibi gereçler monte edilirken temas sesi izolasyonu olacak şekilde planlanarak monte edilmelidir.
  • Kelepçelerin çarpma noktalarına konmamasına dikkat edilmelidir.
  • Akış rahatlatıcı bağlantı parçaları kullanılmalıdır.

Temiz su tesisatında ses izolasyonu

Temiz su tesisatlarındaki gürültü en çok armatürlerde yüksek akış varken armatür çapının daraldığı noktalarda çıkar. Çap tekrar genişlediğinde akış hızı düşer, bu sefer de ıslık sesleri ortaya çıkar. Armatür sesleri su akışıyla yayılır, borularda temas sesi olarak devam eder.

Temiz su tesisatlarında ses izolasyonu için yapılması gerekenler

  • Kelepçelerde temas sesini engelleyici kalın lastik bant, conta vb. kullanılmalıdır.
  • Duvar geçişlerinde yumuşak ara beslemeli kaplama konması, kaplama ile boru arasının da mineral yünü ile doldurulması gerekir.
  • Boru çaplarının kriterlere uygun bir biçimde seçilmesi önem arz eder.
  • Perlatör kullanımı izolasyon anlamında belirgin bir fayda sağlar.
  • Armatürlerden önce basınç düşürücüler koymak ve gürültü sınıfı 1 simge armatürler kullanmak yine gürültüyü azaltmak adına alınabilecek önlemlerdendir.

Tur Assist Su Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Tur Assist, evinizdeki temiz ya da atık su tesisatlarında olabilecek sızıntı, kırılma, tıkanma gibi acil onarım gerektiren durumlarda uzman su tesisatçısı göndererek sorununuzu en kısa zamanda çözer. Tüm Türkiye’de 7/24 hizmet verir.

Sifon arızaları hakkında detaylı bilgi alabilir ya da su tesisatı kategorimize geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button