Buat Çeşitleri Nelerdir? Norm Buat Nedir?

buat kabloları

Buat Çeşitleri Nelerdir? Norm Buat Nedir? Buat Nasıl Döşenir?

Buat bir diğer adı ile ek kutusu, elektrik tesisatlarında iletkenlerin aralarında bağlantı yapabilmesini sağlayan bir kutudur. Buat ile kullanım alanlarındaki elektrik ve telefon telleri bir kutuda toplanarak tek bir yer üzerinden  tellerin dağılması sağlanır. Buat, kullanıldığı tesisatın yapısına göre farklı ölçü ve çeşitlerde olabilir.

Buat çeşitleri nelerdir?

Buatlar; norm buat (derin), kare buat, tünel buat, kontralı buat, sıva üstü buat, antigron buat, dahili tip galvanizli çelik buat, harici tip buat, kondulet buat olmak üzere kullanıldıkları yere göre çeşitlilik gösterir.

Norm buat nedir?

Norm buat dairesel tiptedir. Buat boru girişleri boruların giriş çapına göre farklı çaplarda üretilmiştir yani boru girişbuat kabloları sayısı dikkate alındığında buatlar birden fazla (2-3-4) girişli olarak imal edilebilir. Norm buatların üretim boyutları genellikle 37 mm derinlik, 70 mm çap olacak şekildedir.

Kare buat nedir?

Kare buatın kullanım yeri, ana dağıtım noktaları (kolon hatları, linye hattı başlangıcı, apartman dairelerindeki geçiş noktaları) gibi tesisatların iletken bağlantısının en fazla olduğu alanlardır. Kare buatlar, 8×8, 10×10, 12×12, 15×15, 20×20, 26×12 mm ebatlarında imal edilir.

Tünel buat nedir?

Tünel buat dairesel buatın bir çeşididir. Tünel buatların boru girişleri kare buatların girişleri ile aynıdır. Fakattünel buatların, boru girişi, kare buatlardan farklı olarak buat üzerindeki dairesel kısımların bir kesici yardımı ile açılması ile oluşturulur. Tünel buatın derinliği 42 mm, dış çap uzunluğu ise 80 mm’dir.

Kontralı buat nedir?

Kontralı buatlar daha çok tünel buatların yapısına benzer. Fakat kontralı buatların farklı olarak alttan da girişi bulunur. Kontralı buatın derinliği 42 mm, dış çap uzunluğu ise 80 mm’dir.

Sıva üstü buat nedir?

Genellikle eski tip yapılarda rastlanan sıva üstü buatların çapı 52 mm ve derinliği ise 18 mm’dir. Bu tip buatlar günümüzde sıva üstü tesisatlarda da kullanılmaktadır.

Antigron buat nedir?

Antigron buatlar genellikle nemli alanlarda, sıva üstü elektrik tesisatında kullanılır. Antigron buatın kare ve dairesel olmak üzere iki türü bulunur. Dairesel antigron buat 70, 90 mm, 3 girişli ve 4 girişli üretilir. Kare antigron buat ise 85×85, 100×100, 180×110 mm olarak üretilir.

Dahili tip galvanizli çelik buat nedir?

1.6 mm kalınlıktaki galvanizli çelikten üretilen galvanizli çelik buatlar, en ağır şartlarda kullanılabilmek üzere imal edilmiştir. Bu tip buatlar yüksek mekanik dirence sahiptir.

Harici tip buat nedir?

Gri renk fırın boyalı dökme alüminyumdan imal edilen harici tip buatlar sıva üstü tesisatta kullanılır. 102×102 ve 102×51 mm ebatlarında üretilen harici tipler paslanmaz ve kötü hava şartlarına karşı oldukça dayanıklıdır.

Kondulet buat nedir?

Kondulet buatlar tesisatlarda dirsek dönüşlerinde, kablo çekimlerinde ya da kablolara ek yapmada büyük kolaylık sağlar. 1/2″ ile 1″ (inç) arasında farklı boyutlarda imal edilebilir.

Buatlar nasıl döşenir?

Öncelikle buat yerleri duvar kırma malzemeleri ile düzgün bir şekilde açılır. Borular döşendikten sonra çimento kullanarak sabitlenir. Öncelikle boru bağlantısı fazla olan yerlerde kare buat kullanılması önerilir. Görsellik anlamında buat takılırken duvar içerisine fazla gömülerek sıva altına, az gömülerek sıva dışına çıkıntı yapmamasına özen gösterilir.

Buat sabitleme işleminde çimento kullanılması ancak işlem sırasında buat içerisine harç girmemesi için buat kapağı veya kağıt kullanılarak buatın kapatılması önem arz eder. Buatların Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği dikkate alınarak tavan, kapı ve pencereden eşit uzaklıkta olması gerekir.

Tur Assist Elektrik Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Tur Assist, evinizdeki temiz ya da atık su tesisatlarında olabilecek sızıntı, kırılma, tıkanma gibi acil onarım gerektiren durumlarda uzman su tesisatçısı göndererek sorununuzu en kısa zamanda çözer. Tüm Türkiye’de 7/24 hizmet verir.

Elektrik Tesisatı kategorimize geri dönebilir ya da “Elektrik Tesisatı ve Boruları Nasıl Döşenir?” hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button