Doğalgaz Sayacı Nedir? Sayaç Arızaları Nelerdir?

doğalgaz sayacı

Doğalgaz Sayacı Nedir?

Doğalgaz sayacı, konut, iş yeri ve sanayi alanları gibi tüketim alanlarına gönderilen gazın ölçülmesine yarayan bir cihazdır. Bu bakımdan, kullananların ödeyeceği fatura miktarını takip edebilmeleri, gaz satan şirketlerin de tüketim ve kayıp miktarını öğrenebilmeleri açısından önem arz eder. Doğalgaz sayaçları gaz tüketimini m3/h cinsinden ölçer.

Konutlar, iş yerleri gibi küçük debilerde gaz tüketen mekanlar için körüklü sayaçlar tercih edilirken yüksek basınç ve büyük debi gerektiren yerlerde rotary, orifis veya tribün sayaçlar kullanılır.

Doğalgaz sayacı montajı

Doğalgaz tüketim sayaçlarının ilgili gaz işletmesi ekipleri veya yetki verilen firmaların personeli tarafından monte edilmesi gerekir. Sayaç flekslerinin eğilmeden monte edilmesi, sayaç çıkış borusuna kelepçe atılması, esnek bağlantı elemanının TS 10878 standardına uygun olması, sayaç girişlerine TS EN 331 normuna uygun bir gaz kesme vanası konması önem arz eder.

Aynı şekilde vanaların kolayca müdahale edilebilir şekilde monte edilmesi ve olası bir tehlike anında bir yetişkinin kolayca kapatabilmesini sağlayacak şekilde bir açma kapama kolunun bulunması gerekir.

Sayaçlar, havasız, rutubetli, donma riski arz eden, çok sıcak ya da yanma riski bulunan alanlara monte edilemez.

Doğalgaz sayacı arızaları

Aşağıda detaylandırdığımız doğalgaz sayacı arızları konutlarda tercih edilen körüklü sayaçlarla ilgilidir. Başlıca arızalar:

  1. Sayaçta ölçüm hatası: Sayacın tüketime kıyasla daha az veya daha fazla ölçüm yapmasıdır. Sayaç kalibrasyon laboratuvarına gönderilir, hata sınırları içinde olup olmadığı kontrol edilir.
  2. Kaçak: Bağlantı hatalarından veya sayaç gövdesinin deforme olmasından kaynaklanan gaz kaçağı problemidir. Derhal sayaç ya da bağlantı elemanları değiştirilir.
  3. Sayaçtan ses gelmesi: Sayaç yataklarındaki yağın kurumasından dolayı gaz akışı esnasında azı sayaçlardan ses gelebilir. Bu gibi durumlarda sayaç değiştirilir.
  4. Sayacın çalışmaması: İç mekanizmada bir pim ya da bir dişli çarkın kırılması gibi sebeplerle sayaçlar stop edebilir. Bu arızlarda genellikle sayaçlar yenisiyle değiştirilir.
  5. Sayacın tüketimi ölçmemesi: Sayaç içindeki valf ya da diyaframların arızalanmasından veya zaman içerisinde sayaçların korozyona uğrayarak deforme olmasından kaynaklanır. Bu gibi durumlarda da yetkili kişiler tarafınca sayaç değiştirilir.

Tur Assist Doğalgaz Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Unutmayın, evleriniz ya da işyerlerinizdeki doğal gaz tesisatında acil tamirat gerektiren bir durumla karşılaşırsanız, Tur Assist güvencesindeki konut yardım paketi, size profesyonel bir tesisatçı göndererek sorunu hızlı ve garantili bir biçimde çözer.

“Doğalgaz Boruları Nasıl Döşenir?” hakkında bilgi alabilir ya da doğal gaz tesisatı kategorimize geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button