Temiz Su Tesisatı Arızalarının Tespiti ve Onarımı
Temiz su tesisatlarının zamanla arızalar çıkarması oldukça olağandır. Hatalı birleştirilmiş ek yerleri, oksitlenme, delinme, malzeme uyumsuzluğu, kireçlenme ve imalat hataları en sık karşılaşılan arıza sebepleridir. Temiz su tesisatlarında meydana gelen arızalar ve onarım yöntemler aşağıdaki gibidir.
Temiz Su Tesisatında Meydana Gelen Arızaların Onarılması
1. İmalat Hatası
Tesisatta kullanılan malzemelerde bulunan imalat hataları zamanla arızaya yol açar. Bu tip malzemeleri satın almadan önce sağlam olup olmadığı iyice kontrol edilmeli, montajdan sonra ürün test edilmelidir. Eğer malzemede hata bulunursa garanti kapsamında yenisiyle değiştirilmelidir.
2. Oksitlenme / Paslanma
Özellikle eski tesisatlarda kullanılan galvaniz borular zamanla paslanarak çürümeye başlar. Bu durum da borularda su kaçaklarına yol açar. Oksitlenmeden kaynaklanan arızayı gidermek için kaçak testi cihazları ile sızıntı yeri tespit edilmeli, onarım tamamlanana kadar vana kapatılıp su kaçağı geçici olarak önlenmelidir.
3. Delinme
Zamanla paslanarak çürüyen borular, boru içerisinde oluşan suyun basıncına dayanamayarak içten dışa doğru patlar ve delinme meydana gelir. Boruların yenisi ile değiştirilmesi uzun vadeli çözüm sağlayacaktır.
4. Ek Yeri Kontrolü
Su tesisatlarında arızaların en çok olduğu alanlar ek yerleridir. Bu parçaların tesisat aşamasında yanlış kullanımı, sızdırmaz malzemelerin kullanılmaması, dişli birleştirmelerde dişlerin aynı eksende olmaması, fazla ya da eksik sıkılması arızalara yol açar. Bunu önlemek için tesisatın test aşamasında ek yerleri özelinde kaçak testi yapılmalıdır.
5. Kireçlenme
Kireçli su temiz su tesisatlarında arızaya yol açan sebeplerden bir diğeridir. Sudaki kireç boru iç duvarına tutunur ve bu şekilde boru çapını daraltarak boru içinden akan su miktarını azaltır. Bu durum suyun basınçlı akmasını önler. Özellikle evlerde kullanılan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve şofben gibi makineler bu sebepten dolayı arıza vererek çalışmaz duruma gelir. Arızanın oluşmaması için tesisata kireç çözücü dökmek kısa süreli bir çözüm yaratacaktır. Ancak eski tesisatlarda kireç çözücü boruların delinmesine yol açabilir. Bu durumda en sağlıklı yol boruların değiştirilmesidir.
6. Malzeme Uyumsuzluğu
Tesisat yapımında eğer farklı farklı özellikte malzemeler kullanılırsa bu durum malzeme uyumsuzluğu yaratarak arızalara yol açar. Farklı ömürde ve sertlikte kullanılan malzemelerin alınan darbelere de tepkimesi farklıdır. Örneğin plastik boruların fizyon kaynak ile birleştirilmesi ya da farklı firmalar tarafından üretilen ürünlerin kullanımı tesisatta probleme yol açabilir. Farklı tip boruların fittings parçalarında kaynak işleminden sonra tam bir birleşme gerçekleşmeyebilir, bu da tesisatta arızaya yol açar.
7. Diğer Arızalar
Yukarıda yer alan arızalar dışında temiz su tesisatları sudaki ısı değişimlerinden dolayı da arızalanabilir. Rezervuarın içerisinde bulunan plastik yapıdaki mekanizma sürekli su ile temas halinde olduğu için, suda meydana gelen ısı değişimleri deformasyona yol açar. Bunu önlemek için vana kapatılmalı, rezervuar yerinden sökülerek arıza sebebi bulunmalı ve parçalar değiştirilmelidir.
“Tıkanıklık Nedir?” hakkında da bilgi alabilir ya da Su Tesisatı Kategorimize geri dönebilirsiniz.