Belki de daha önce hiç duymadığınız elektrik tesisat kontrol formu herkesi ilgilendiren önemli bir evraktır. Konu elektrik tesisatı olduğunda her zaman bilinçli ve dikkatli bir şekilde hareket etmek gerekir. Çünkü elektrik tesisatındaki olası bir aksilik trajedik olaylara sebebiyet verebileceğinden, bir problem ile karşılaşıldığında hızlıca hareket edilerek sorunun bir an önce çözülmesi gerekir. İşte bu yüzden elektrik tesisatı kontrol raporları, birçok denetim için resmi olarak istenen evraklardandır. Söz gelimi:
- ÇSGB’ye (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) bağlı iş müfettişlerinin resmi denetimleri
- İş sağlığı ve güvenliği denetimleri
- Tedarikçi denetimleri (sosyal sorumluluk, tekstil vb. alanlarda)
- Ruhsat denetimleri (belediye, organize sanayi vb.)
- TSE denetimleri
Elektrik tesisatları birden fazla yönetmelikle düzenlenir. Bunlardan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği, elektrik iç tesislerinin kurulmasına ve işletilmesine dair hükümleri kapsar; elektrik enerjisinin üretilmesine ve dağıtılmasına dair yapı içindeki tesisleri kapsamaz.
Elektrik Tesisatı Denetleme Yönetmeliği, 1475 Sayılı İş Kanununun 74. maddesi gereği olan yönetmelik hükümleri uyarınca, elektrik üreten ve tüketen her türlü tesis ile cihaz, ekipman ve aletlerin işletilmesi sırasında can ve mal güvenliği açısından denetlenmesini sağlamak için yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik 48 V.’in üstündeki AC veya DC elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtım tesisleri ile elektrik enerjisi tüketen her türlü yapı ve/veya cihazların denetlenmesini kapsar.
Ayrıca Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği ve Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği, konu hakkındaki uyulması gereken diğer yönetmeliklerdendir.
Elektrik iç tesisat muayene raporu EMO, (Elektrik Mühendisleri Odası) tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından yapılabilmekte olup, uygunluk kontrolü, süreklilik testleri, çevrim empedansı, yalıtım direnci, gerilim düşümü gibi hususları kapsar. Asansörlerden zil tesisatına, enerji odasından buatlara kadar kapsamlı bir kontrol yapılır. Gerçekleştirilen ölçüm ve değerlendirmeler sonucunda elektrik tesisat kontrol formu doldurulur ve bir muayene raporu verilir. Bu raporda incelemeyi yapan mühendis; adı, EMO sicil numarası, kaşesi ve imzası ile sorumluluğu açık biçimde kabul etmiş olur. Bu kontrol, özellikle iş güvenliği ve ilgili yönetmeliklerde yer verildiği üzere periyodik olarak yılda 1 kere yapılmak zorundadır.
Tur Assist Elektrik Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!
Tur Assist güvencesindeki konut yardım paketi, elektrik tesisatlarınızda meydana gelen sıkıntılarda acil müdahale ve tamir hizmeti sağlamak için konusunda uzman ve donanımlı elektrikçi ekibi gönderir.
Ayrıca 7/24 hizmet veren çağrı merkezine ile konut yardım taleplerinizi iletebilir, konut yardım paketi ile Türkiye’nin her noktasında acil hizmet alabilirsiniz.
Dilerseniz, Elektrik tesisatı kategorimize geri dönebilir ya da Priz Nedir? Priz Tesisatı Hangi Ekipmanlardan Oluşur? hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.