Elektrikli Termosifonun Elektrik Bağlantısı
Elektrikli termosifon, içine aldığı suyu istenilen sıcaklığa kadar ısıtan ve istenildiği takdirde suyun ayarlanan sıcaklıkta stabil kalmasını sağlayan bir cihazdır. Suyun ısıtılması için bir rezistanstan faydalanılır. Elektrikli termosifon ana hatlarıyla gövde, ısıtıcı, termostat, emniyet ventili, anot, devre kesici ve uyarı lambalarından oluşur.
Peki, elektrikli termosifonun elektrik bağlantısı nasıl yapılır?
Kablo çekimi:
Öncelikle elektrikli termosifon cihazının ardından kat panosu, buat ve prizin yeri yönetmeliklere uygun olarak tespit edilir. Bağlantı yeri ile kat panosu arasına sıva altı boru döşenir. Döşenen boruya bir susta yardımıyla 3×2.5 mm2 NYA kablo çekilir. Son olarak çekilen kabloyla kat panosu, buat ve prizin bağlantısı yapılır.
İşlem esnasında çekilen kabloların kılavuzdan ayrılmamasına, buat bağlantılarında yapılan eklerin birbirinden kopmamasına, kablo priz bağlantısının yeterince sağlam olmasına, sadece besleme hattından gelen faz kablosunun sigortaya bağlanmasına dikkat edilir.
Kablonun cihaza bağlanması:
Çekilen kablo cihaza bağlanırken öncelikle elektrikli termosifonun bağlantı klemensleri kontrol edilir. Cihaz enerji girişi bağlantılarının şebekeden gelen doğru kutuplara yapılması önem arz eder. Klemensler, kablolar çıkmayacak kadar sıkılır. Güvenlik önlemi anlamında cihazın topraklaması tamamlanır. Yine aynı kapsam içerisinde enerjiyi gerektiğinde kesmek ve cihazı korumak için sigorta bağlantısı gerçekleştirilir.
Kablonun bağlanması aşamasında kablo kesitinin standartlara uygun olması, açıkta kablo bırakılmaması, klemensler sıkılırken bakır iletkeninin zarar görmemesi, elektrikli termosifonun gücüne uygun sigorta seçilmesi önem arz eder.
“Elektrikli Termosifonun Elektrik Bağlantısı Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?” yazısından Elektrik Tesisatı kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Tesisat Blogu’na geri dönebilirsiniz.