Doğalgaz Boruları
Bina içi doğalgaz tesisatının bölümleri ana hatlarıyla aşağıdaki gibidir.
- Ana gaz kesme vanası
- Dağıtım borusu
- Kolon borusu
- Sayaç bağlantı hattı
- Tüketim hattı
- Ayırım hattı
- Cihaz bağlantı hattı
Yukarıdaki maddelerden de anlaşılacağı üzere, sistem içerisinde en temel rolü doğalgaz boruları üstlenir. Bu boruların döşenmesi esnasında öncelikle aşağıda detaylandırılan hususlara dikkat edilmesi gerekir.
Öncelikle binaların duvar döşeme geçişlerine gaz borusu ve koruyucu kılıf borusunun eş merkezli olarak sağlanması, gaz borularının döşeme aşamaları arasında en önemli noktalardan biridir. Koruyucu kılıf borusu ortalama 50 mm olacak şekilde duvarın dış tarafından, ortalama 10 mm olacak şekilde ise iç tarafından yerleştirilmelidir. Bu boruların iç çapı, dış çapından en az 20 mm büyük olmalı ve dış duvardan gelecek yağmur vb. gibi herhangi bir sıvıyı geçirmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Kılıf ile gaz borusunun arası mastik dolgu ile doldurulduktan sonra, kılıfın geçtiği yer çimento harcı ya da alçı ile sabitlenmelidir.
Doğalgaz boruları döşenirken dikkat edilmesi gereken diğer noktalar:
1. Gaz borularının erişilebilirliği
Gaz boruları her an erişilebilir şekilde döşenmeli, kapalı hacim içinden, örneğin kanal, asansör boşlukları, havalandırma vb. gibi yerlerin içinden geçirilmemelidir.
2. Sızdırmazlık
Gaz boruları döşenirken sızdırmaması için dişli bağlantılarda uygun plastik esaslı vb. sızdırmazlık malzemeleri kullanılmalı ya da sızdırmazlık macunu gibi TS EN 751 – 2 standardına uygun olan maddeler ile sızdırması önlenmelidir.
3. Boruların mekanik darbelere karşı korunması
Herhangi bir tehlike anında ulaşılabilmesi için gaz taşıyıcı boruları kolayca görülüp ulaşılabilen bir noktada olmalıdır. Ana gaz borusu ve ana kapama vanası olası darbelere karşı korunaklı bir şekilde monte edilmelidir.
4. Boruların yapı elemanlarına tespiti
Boru çapları hesap edilerek kullanılan gaz boruları duvarlara; düşey borularda kelepçelerle, yatay borularda hem kelepçe hem de konsollarla döşenmelidir.
5. Gaz borularının yangına karşı korunması
Doğalgaz tesisat boruları, telefon, kapı otomatı, zil, kablolu TV gibi zayıf akım ile çalışan bağlantılar ve bina elektrik tesisatları, elektrik sayaçları, priz, anahtar, elektrik cihazları gibi kuvvetli akım çalışan bağlantılardan en az 15 cm mesafede yer almalıdır. Borular kendi amacı dışında kullanılmamalı, kelepçe ve konsollar yanmayan malzemeden yapılmalıdır.
6. Boruların korozyona karşı korunması
Gaz tesisatı, korozyon yani paslanmaya karşı korunmazsa tesisat kısa sürede tahrip olarak gaz kaçaklarına yol açabilir. Bu yüzden borular nemlilik değerini koruyacak şekilde, korozyona dayanıklı malzemeden yapılmalıdır.
7. Statik elektrik yüklerine karşı boruların korunması
Gaz tesisatı, statik elektrik yüklerine karşı kullanılacağı durumlara uygun şekilde topraklanmalıdır. İzolasyon elemanının, ev elektrik geriliminin dışarısında bulunan gaz hattına taşınmasını önleme amacı ile kullanılması sağlanmalıdır.
8. Gaz borularının geçirilmemesi gereken bina bölümleri
Gaz boruları; asma tavan içlerinden, asansör boşluklarından, davlumbaz içlerinden, duman bacalarından, aydınlıklardan, çöp ve yanıcı madde depolarından geçirilmemelidir.
9. Gaz borularının diğer bina tesisatlarına göre konumu
Gaz boruları farklı bir boru tesisatı ile temas halinde olmamalı, başka bir tesisatın taşıyıcısı olarak kullanılmamalıdır. Tesisatın, farklı tesisatlardan sızan ya da damlayan sulardan etkilenmeyecek noktalarda yer alacak şekilde düzenlemesi yapılmalıdır.
Tur Assist Su Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!
Tur Assist, evinizdeki temiz ya da atık su tesisatlarında olabilecek sızıntı, kırılma, tıkanma gibi acil onarım gerektiren durumlarda uzman su tesisatçısı göndererek sorununuzu en kısa zamanda çözer. Tüm Türkiye’de 7/24 hizmet verir.
Doğalgaz tesisatı kategorimize geri dönebilir ya da doğalgaz deprem sensörü hakkında bilgi alabilirsiniz.