Meslek odasına kayıtlı olarak mesleğini icra eden ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın lise ve orta öğretim denginde açtığı meslek okullarını bitirmiş ya da yine Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı mesleki yeterlilik kurslarının sınavlarını başarı ile tamamlamış teknik anlamda yeterli yetkili kişilere sıhhi tesisatçı denir.
Sıhhi Tesisatçı Ne İş Yapar?
Sıhhi tesisatçılar günümüzde eskiye oranla daha çok kanalizasyona bağlanan giderler ve su borularının bağlantıları ile ilgili tesisatlarda uzmanlıklarını icra ederler. Zaman zaman tesisatın detaylarına göre görüntüleme ya da dinleme cihazları da kullanabilmektedirler.
Sıhhi tesisatçı hangi donanımlara sahip olmalıdır?
Günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz alanlardan biri olan sıhhi tesisat alanında uzmanlaşmış kişiler olan sıhhi tesisatçılar, yanlarında her zaman sıhhi tesisat çantası bulundurmak zorundadır. Bu çantaların içinde ülkemizde en yaygın kullanılan tesisat vanalarına uygun anahtarlar, musluk bantları, matkap ve bu matkapa uygun uçlar bulunmalıdır. Aksi takdirde sıhhi tesisatçılar karşılaşabilecekleri durumlara anında çözüm üretmekte zorlanabilmektedirler. Kimi durumlarda kırmadan tesisat tamiri yapabilmek için teknolojik görüntüleme ve dinleme cihazları da kullanılabilmektedir.
Sıhhi tesisatçıların en çok karşılaştığı arızalar nelerdir?
- Conta arızaları:
Musluklardan su sızıntısına sebep olabilir. Önlem alınmazsa kabarık bir fatura ile karşı karşıya kalabilirsiniz
- Musluk yuva arızaları:
Sekman başları kırılmış ya da gevşemiş ise yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde musluk vanası boşa dönecektir.
- Musluk yatak arızaları:
Musluk yatağının bollaşması, çatlaması ya da kırılması durumunda musluğun alt kısmından sızıntı meydana gelebilir. Sızıntı iç taraftan dolap altlarına kadar ilerleyebilir.
- Gider arızaları:
Tesisat giderleri tıkanıklığı sebebiyle giderlerde hoş olmayan kokular meydana gelebilir ve giderden gönderilen su tekrar geri gelebilir.
- Tesisat boru ve pimaş arızaları:
Tesisata kadar ilerleyen borular tıkanıklık sebebi ile iş görmez hale gelebilir ve alt kata su kaçağı sağlayabilir.
- Atık su tesisatlarında yaşanabilecek arızalar:
Ses yapması, böcek, kurt, solucan gibi hayvanların tesisata sızması, kötü kokular yayılması gibi problemler baş gösterdiğinde sifon bağlantı yerinde delik ya da çatlak meydana gelmiş olabilir.