Sıhhi Tesisatlarda Musluk Arızaları
Sıhhi tesisatlarda bulunan musluklar; montaj ve imalat hataları, fiziki darbeler, ekonomik ömrün tamamlanması ya da hatalı kullanım gibi sebeplerden dolayı arıza oluşturabilir. Zaman içerisinde açma-kapama ve kontrol elemanlarında bu sebeplerden dolayı oluşabilecek olan arızaları ve bu arızaların sebeplerini aşağıda bulabilirsiniz.
Sıhhi tesisatlarda musluk arızaları nasıl tespit edilir?
1. Musluk, batarya ya da vananın dış yüzeyinde solma varsa: Bu arıza dış yüzeyin kimyasal temizleyiciler ile silinmesi sonucu olmuşmuş olabilir. Ayrıca montaj sırasında dış yüzeyde darbe ya da çizik oluştuysa bu krom kaplamayı zedelemiş olabilir. Tüm bunlar dışında malzemenin kaplamasında üretim hatası bulunabilir.
2. Muslukta sızıntı varsa: Salmastra contası eskimiş ve deforme olmuştur. Contanın baskı yaptığı zeminin yüzeyinde aşınma oluşmuş, tortu, kireçlenme ya da çapak bulunuyordur. Eğer diskli ise disk yüzeyi kireçlenmiş, kanalda kireçlenme, çapak ve tortu oluşmuş olabilir. Eğer aparat küresel ise küre dışındaki conta işlevini yitirmiştir.
3. Musluktan gürültü geliyorsa: Elemanlardan takırtı şeklinde bir ses geliyorsa salmastra grubu ya da diski iten mil bozuktur. Eğer gürültü ıslık sesi gibiyse tesisatta dengesiz basınç ya da hava var anlamına gelir.
4. Volan hiç dönmüyor ya da boşa dönüyorsa: Mil kırılmış, kireç ya da pas tutmuş olabilir. Mil somunu kontrol edilmelidir. Somun yalama olmuş ya da yerinden çıkmıştır. Volan vidası gevşemiş ve volanın mile geçen dişleri sıyrılmış olabilir.
5. Mil somunun dibinde bir sızıntı varsa: Salmastra ipi veya o-ring eskimiş, somun gevşemiştir.
6. Ankastre batarya ile ara musluğu arasında su sızıntısı varsa: Esnek hortum katlanmış, delinmiş ya da hortum contaları eskimiştir.
7. Musluk suyu hiç kesmiyor ya da açmıyorsa: Musluk volanı yalama olmuştur. Bir diğer ihtimal de mil yerinden çıkmış ya da diskli ise disk kanala sıkışmıştır. Disk, küre veya salmastra milinin vidaları özelliğini yitirmiş olabilir.
8. Otomatik rezervuar (bas) yeterli su akıtmıyorsa: Su basıncı yetersiz ya da ayar vidası üst konumda olabilir. Conta kurumuştur.
9. Basın kumanda kolu basarken zorlanıyorsa: Conta baskısı çok sıkılmıştır ya da su basıncı gereğinden fazladır.
10. Bas gövdesinden su akıtıyorsa: Temizleme borusu kıvrımı fazla ya da tıkalıdır. Temizleme borusu klozet içine fazla girmiştir.
11. Bas kapanmıyorsa: Bas üzerindeki delik tıkalı olabileceği gibi bas içerisindeki filtre tıkanmış olabilir. Ayrıca conta ve oturma yüzeyinin bozulup bozulmadığı kontrol edilmelidir.
“Temiz Su Tesisatı Arızaları Nelerdir? Nasıl Onarılır?” hakkında da bilgi alabilir ya da Su Tesisatı Kategorimize geri dönebilirsiniz.