Sık Karşılaşılan Atık Su Tesisatı Arızaları Nelerdir?

atık su tesısatı

Atık Su Tesisatı Arızaları Nelerdir?

Atık su tesisatları, tesisat yapıldıktan belirli bir süre sonra arızalanıyorsa sıkıntının çok belirgin sebepleri vardır. Borulara yeterli eğimin verilmemesi, tıkanıklıklar, boru ve muf çatlakları, contaların görevini yerine getirememesi tesisatlarda arızalanmalara yol açan bu belirgin sebepler arasındadır.

Atık su tesisatı arızalarıatık su tesısatı

1. Eğim

Atık su tesisatının devamlı tıkanma yapmaması için yatay pis su giderlerinde en az %2’lik bir eğim bulunması gerekir. Eğer bu eğim bulunmazsa tesisat sürekli tıkanır ve zamanla ek yerlerinde sızıntılar başlar. Eğimin bulunmaması gider içerisinde devamlı pis su bulunmasına ve pis suyun gider içinde statik konumda kalmasına yol açar. Bu durum da zamanla biriken pisliklerin boruda çökme yaparak sertleşmesine ve tıkanıklık oluşturmasına neden olur.

2. Tıkanıklıklar 

Tıkanıklık konusunu 3 ana başlıkta incelemek yerinde olacaktır:

A. Küvetler bir süre sonra içerisinde biriken pisliklerden dolayı tıkanıklık yaşar. Pis su giderini tıkayan bu pislikler kimyasal açıcılar dökülerek geçici olarak ortadan kaldırılabilir. Eğer küvet, yan tarafları açılan fiberglas küvetlerden ise ileride oluşabilecek tıkanıklıkların önüne geçmek adına kapağı açılarak altındaki pis su sifonu temizlenebilir. Ancak küvet kaide içerisine yerleştirilmişse sifonun sökülmesi problem doğuracaktır.

B. Lavabolarda oluşan tıkanıklıklar ise genellikle küvetler gibi içerisine giren pisliklerin zaman içerisinde birikmesi sebebiyle oluşur. Lavabolara kimyasal lavabo açıcı dökerek bu probleme geçici bir çözüm üretilebilir ancak eğer tıkanıklık kalıcı bir biçimde giderilmek isteniyorsa lavabonun altında bulunan pis su sifonunun sökülmesi yerinde olacaktır. Pis su sifonu söküldükten sonra içinde birikmiş olan tüm pislikler temizlenir ve lavabo uzun süre tıkanıklık problemi ile karşılaşmaz. Daha detaylı bilgi almak için “Lavabo Tıkanıklığı Açma Yöntemleri” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

C. Klozetlerde ise pis su giderleri ”S” şeklinde olduğu için içine herhangi bir şey kaçması anında tıkanıklığa yol açar. Böyle bir arıza durumunda profesyonel yardım almak yerinde olacaktır. İlk önce kameralı sistemlerle tıkanıklık yaşanan bölgeden alınan görüntüler bilgisayarda analiz edilir. Daha sonra doğru noktaya yani tıkanıklığın olduğu bölgeye müdahale edilir.

Müdahale esnasında, tıkanıklık görülen nokta ya da noktaların açılması için farklı bir cihaz kullanılır. Ucuna çeşitli delici aparatlar takılan bir robot eşliğinde, daha önceden kameralı sistemle tespit edilen nokta işleme tabi tutulur. Bu aparatlar içerdeki tıkanıklık yaratan yabancı maddelerin kolaylıkla dışarıya çıkarılması için değişiklik gösterir. Daha detaylı bilgi almak için “Klozet Tıkanıklığı Nasıl Açılır” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

3. Muf ve boru çatlakları

PVC borular, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk havalarda veya fiziki darbelere maruz kaldığı durumlarda çatlama yapar. Çatlayan boruların değiştirilmesi ile arıza ortadan kalkacaktır.

4 . Contaların deformasyonu

Contalar, PVC boruların muflu birleştirme ağızlarına yerleştirilen parçalardır ve zaman içerisinde fonsksiyonelliklerini kaybedebilirler. Özelliğini yitiren contalar su sızdırarak arıza vermeye başlarlar. Bu gibi durumlarda contaların kontrol edilmesi, sızıntı olduğu tespit edilirse de değiştirilmesi gerekir.

Tur Assist Su Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Tur Assist, evinizdeki temiz ya da atık su tesisatlarında olabilecek sızıntı, kırılma, tıkanma gibi acil onarım gerektiren durumlarda uzman su tesisatçısı göndererek sorununuzu en kısa zamanda çözer. Tüm Türkiye’de 7/24 hizmet verir.

“Tıkanıklık Nedir?” hakkında bilgi alabilir ya da su tesisatı kategorimize geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button