Evlerde Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Dünyada ve Türkiye’de su tüketimi her geçen gün biraz daha artıyor. Su kaynakları ise bu talebi karşılama anlamında yetersiz kalmaya başlıyor. Dolayısıyla evde, işte, okulda, sokakta su tasarrufu yapmak kaçınılmaz hale geliyor. Peki, evde su tasarrufu nasıl yapılır? İşte dikkat edilmesi gerekenler…
Sabah yatağımızdan kalktığımız andan itibaren su tüketmeye başlıyoruz. Elimizi, yüzümüzü yıkıyoruz, duş alıyoruz, tıraş oluyoruz, su içiyoruz, evimizi temizliyoruz, yemek yapıyoruz… Bunların hepsinde de bolca su kullanıyoruz. Su tüketmeye evde başladığımız için tasarrufun da ilk adımlarını evde atmamız mümkün. Peki nasıl?
Öncelikle banyoda, tuvalette, çamaşır ve bulaşık yıkarken, yemek pişirirken ve temizlik yaparken suyu boş yere harcamamalıyız. Musluk ve sifonların her zaman doğru çalıştığından emin olmalıyız, bozuk olanların da su israfına sebep olmamaları için tamir edilmesini sağlamalıyız.
1.5 litrelik pet şişe ile 2 ton su tasarrufu nasıl yapılır?
Saniyede bir damla damlatan musluğun açık kalması ile yılda 1 ton kadar su harcandığını düşündüğümüzde, muslukların tamamen kapandığından emin olmak su tasarrufu anlamında atılabilecek ilk adımlardan biridir. Aynı zamanda, diş fırçalarken ya da tıraş olurken kullanmadığımız halde musluğu açık bıraktığımız zaman, kişi başı su gideri ortalama 12 tonu bulmaktadır. Dolayısıyla, evde işlerimizi yaparken suyu ne az ne fazla, yani tam ihtiyacımız kadar kullanmalıyız.
Su israfını önlemek için sifonu yalnızca bir kez çekmek hatta rezervuara su dolu 1.5 litrelik pet şişe yerleştirmek, bize yılda 2 ton su tasarrufu olarak geri dönecektir.
Kısaca rezervuarların ve muslukların su kaçırmasını önlemek, muslukları kullanmadığımız zaman kapatmak, musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan ancak su basıncını arttıran yeni sistemleri kullanmak su tasarrufuna katkıda bulunacağı gibi evlerimize gelen su faturalarmızın tutarlarını da ciddi anlamda düşürecektir.
Küveti doldurmak yerine kısa süreli duş almak
Banyoya girdiğimizde küveti doldurmak yerine ekonomik duş başlığına sahip bir duş setiyle yıkanmayı tercih etmeli ve bu şekilde su tasarrufu yapmalıyız.
Bununla birlikte, beş dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcadığımızı düşünürsek, duş süremizi azaltmamız da su tasarrufu yapmamız açısından oldukça yararlı olacaktır.
Temizlik yaparken su tasarrufu nasıl yapılır?
Bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde yıkamalı; çamaşır makinelerimizi de tam doldurmadan çalıştırmamalıyız. Su tasarrufu yapmak için yıkamalarda kısa programları tercih etmeliyiz.
Evimizin önünü, balkonunu, terasını ve merdivenlerini yıkayacağımız zaman hortumla su tutmak yerine süpürge veya kova ve sünger ile temizlik yapmalıyız.
Kullanılmış su yeniden kullanılabilir
Mutfakta, sebze ve meyvelerimizi musluğun altına rastgele koyup yıkamaktansa, onları su dolu bir kaba yerleştirip orada biraz bekletip yıkamalıyız. Bununla birlikte, kullanılmış su ile çiçekleri ve bahçeyi de sulayabiliriz.
Çiçekleri ve bahçeyi, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerinde sulamamız gerekirken, su tasarrufu yapmak için uygun sulama yöntemini, sulama zamanını ve su miktarını da seçmeliyiz.
Su sayacı sızıntı olduğuna işaret edebilir
Su tasarrufu yapmak için bu pratik uygulamaların yanında, kimsenin su kullanmadığı saatlerde su sayacımızı kontrol etmeli ve su sızıntısı olma ihtimalini göz önünde bulundurmalıyız. Bunun için önce bütün muslukları kapatıp su sayacını okumalıyız. Ardından iki saat boyunca su kullanmamalı ve bu sürenin sonunda sayacı tekrar kontrol etmeliyiz.
Bozuk musluklardan ve tuvaletlerden sızan suyun, evimizdeki toplam su tüketiminin yüzde 5’ini oluşturduğunu düşünürsek, su sayacı verilerinde bir anormallik gözlemlediğimizde, ruhsatlı bir su tesisatçısı ile iletişime geçmeli ve su sayacının takip edilmesini istemeliyiz.
Yukarıda saydığımız yöntemlerle birlikte, gereksiz su tüketimini önlemek için binamızdaki su sayaçlarının, su kolektörlerinin, su borularının ve hidrofor tankları şamandıralarının tamir edilmesine, gerektiği zamanda yenilenmesine özen göstermeliyiz.
Tüm Türkiye’de 11 milyonu aşkın bir lehdara 1996 yılından beri hizmet veren Tur Assist enerji ve su tasarrufu yapmayı öneriyor ve destekliyor.
Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, tesisat hizmeti almak ya da bilgi edinmek için, 7 gün 24 saat bizi arayabilirsiniz ya da tesisatturkiye.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.