Sıhhi Ne Demek?

Sıhhi Ne Demek?

Sıhhi, kelime olarak sağlıkla ilgili, sağlığa yarar anlamına gelir. Bu anlamda sıhhi tesisat olarak tanımladığımız sistem hijyenik tesisat olarak da düşünülebilir. Son yıllarda karşımıza çıkan hijyenik kelimesini ise duymayanımız yoktur. Hijyenik, adeta insanlara güven veren sağlığı ve temizliği işaret eden bir ifade haline gelmiştir. Aslında bu kelimenin karşılığı, bizde yıllardan beri kullanılmasına rağmen çoğumuz aralarındaki ilişkiyi fark etmemişizdir.

Hijyenik kısaca sağlıklı, temiz, sağlık kurallarına uygun anlamlarına gelir. Peki o zaman sıhhi ne demek ve aralarındaki ilişki nedir diyenlere hemen cevap verelim. Sıhhi, kelime olarak sağlıkla ilgili, sağlığa yarar demektir.

Aslında, kısaca yapılarda temiz ve atık su veya ısınma ile ilgili donanım olarak tanımladığımız sıhhi tesisat bir anlamda hijyenik tesisat olarak da düşünülebilir.

Sıhhi tesisat ne demek?

Yaşam mekanlarında temiz suyun sağlıklı bir şekilde kullanım alanlarımıza kadar iletilmesini, tuvalet suyu gibi atık suların da toplanarak bina dışına çıkarılmasını sağlayan boru ağına sıhhi tesisat denir. Aslında sıhhi tesisat insanlık tarihinde muazzam bir çalışma altyapısını temsil eder. Kökeni M.Ö. 5.000’li yıllara kadar dayanan bu sistem, osıhhi yıllarda bile bakır su borularından faydalanmıştır.

Sıhhi tesisatçı ne demek?

Yukarıda bahsedilen boru ağını ve buna bağlı sistemleri yapan, tamir eden ve bakımını gerçekleştiren kişilere ise sıhhi tesisatçı denir. Şehirleşme ve günümüzdeki modern hayat, değişen ihtiyaçlarla birlikte tesisat ve tesisatçılığın önemini artırmıştır. Dolayısıyla sıhhi tesisatçılık alanındaki ilerleme de, şehirleşmeye paralel olarak 19. yüzyıldan sonra gerçekleşmiştir.

Günümüzde, belgesi olmayanların sıhhi tesisat yapması ya da onarması çok büyük problemlere yol açabilir. Temiz olmayan suların insan sağlığı için tehlike oluşturduğu hepimizin malumu. Atık suların kullanım suyuyla karışması ya da atık suların gerektiği gibi tahliye edilememesi tifo, kolera, para tifo, koli basilli ve amipli dizanteri, mide ve bağırsak iltihabı, karaciğer iltihabı gibi birçok tehlikeli hastalığa sebebiyet verebilir.

Çoğumuzun bilmediği veya önemsemediği filtrasyon süreci birçok aşamadan oluşan, direk insan sağlığı ile ilintili hayati süreçtir. Bugün ozon, klor, kireç gibi basit bir dezenfeksiyon sürecine tabi olmayan bir şehir suyunun insan sağlığı açısından ne kadar tehlikeli olabileceği bilim adamları tarafından da araştırılmaktadır.

Tur Assist Su Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Evlerdeki su tesisatları, kullanıma uygun temiz suyun musluklara gelmesini sağlayan temiz su tesisatları ve atık suların kanalizasyona ulaşmasını sağlayan kirli su tesisatlarından oluşur. Gerek eski gerek yeni evlerde sık sık tesisat arızaları ile karşılaşırız.

Pis su tesisatında görülen arızaların başında yanlış kullanım sonucu oluşan tıkanıklıklar gelir. Tıkanıklığı açmak için bilinçsizce kullanılan kimyasal maddeler, tesisatta delinme gibi ikincil sorunlara da yol açabilmektedir. Sadece kullanıcı hatası nedeniyle değil, boruların çürümesi, tesisatta yanlış malzeme kullanılması, kötü işçilik gibi farklı nedenlerle de sık sık atık su tesisat sorunları oluşur.

Su Tesisatı kategorisine gidebilir ya da Temiz Su Tesisatı Standartları ve Tesisat Arızalarının Sebepleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button