Hidrofor kısaca basınç uygulayarak suyu binanın üst katlarına çıkaran düzenektir. Bunun için suyu hava ile sıkıştırır, otomatik çalışan silindirik depolu pompalama sistem sayesinde de istenilen basınçta, hedeflenen yere ulaştırır.
Hidrofor sisteminde ana eleman olan tank, yardımcı elemanları üzerinde taşımak ve su ile havayı yan yana getirerek suya istenilen basınçlandırmayı sağlamak için kullanılır.
Dolayısıyla hedeflenen basınca uygun kalınlıkta çelik saç malzemeden yapılır. Bazı hidrofor tankları hava vermek için kompresör yerine hava subabı veya hava enjektörü ile bunu sağlar. Bazı tanklarında su ve hava bölgesi basınca dayanıklı ve biçimlendirilmiş bir membranla ayrılmıştır.
Hidrofor sistemindeki kapalı depo aslen bir hava haznesi görevi yapar. İçine su verildiğinde suyun hacmi ile orantılı olarak hava basıncında bir artış görülür; sıkışan hava su yüzeyine basınç yapar. Ancak bu basınç suyu yükseltmeye yetmez çünkü deniz seviyesinde normal atmosfer basıncı 10,33 m.ss’nin altındadır. Suyu yükseltmek için hava kompresörü kullanılır ve basınç otomatiği ile kumanda edilir.
Çalışmaya başlayan sistemin depodaki hava basıncı gereken asgari basıncın yarısına kadar yükseltilir. Böylece istenilen basınçta daha fazla su alınır. Sistemin hangi basınçlar arasında çalışacağı önceden tespit edilir. Hedeflenen basınç elde edilinceye kadar sistem çalıştırılır. Elde edilen basınç harcanana kadar tesisata su gider. Basınç azaldığı zaman basınç otomatiği, pompayı yeniden devreye sokar ve su akışı devam eder.
Depoda bulunan hava tamamı ile suya karışıp yok olana kadar kompresörün yeniden çalışmasına gerek kalmaz.
Hidrofor pompasının suya yeterli basıncı verecek kapasitede olması önem arz eder. Pompanın amacı kuyu, depo veya şebekeden aldığı suyu tankta basınçlandırmaktır. Pompalar merkezkaç (salyangoz) ve kademeli (santrifüj) olmak üzere ikiye ayrılır. Pompa motorları da dikey veya yatay olmak üzere ikiye ayrılır.
Hidrofor sistemindeki diğer ekipmanlar, şiber veya küresel vana, çek valf, güvenlik vanası, hava temin elemanı (hava enjektörü, hava supapı veya kompresör) basınç şalteri, manometre, selenoid vana ve seviye elektrotundan oluşur. Hidrofor sisteminin tüm elemanları birbirine bağlı ve tamamlayıcı özellikte çalışır.
- Şiber veya küresel vana, gerektiğinde su akışını keser.
- Çek valf, takılı olduğu yerin gerisinde basıncın azalması durumunda, ters yöne su akışını engeller.
- Güvenlik vanası, fazla basıncı sistemden uzaklaştırarak sistemin genel güvenliğini sağlar
- Manometre sayesinde sistem içindeki basınç okunur ve hava bölgesine bağlanır
- Selenoid vana, hava bölgesine takılarak su seviyesine göre tankın hava sirkülasyonuna yardımcı olur.
- Suyun bulunduğu alana takılan seviye elektrodu ise su seviyesini kontrol eder.
- Basınç şalteri hidrofor tankı basıncına göre pompanın çalışmasını düzenler.
Tur Assist tarafından size sunulan konut yardım paketleri, su tesisatı ile ilgili sızıntı, tıkanma ve kırılma gibi acil tamirat gerektiren tüm durumlarda, size konusunda uzman ve donanımlı tesisatçı ekibini göndererek sorunu hızlı ve garantili bir biçimde çözer. Üstelik konut yardım paketleri, çilingir hizmetinden güvenlik hizmetine, cam kırılmasından elektrik a
Dilerseniz, Su Tesisatı Kategorimize gidebilir ya da Tur Assist tarafından desteklenen “Mutfaktaki Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?” isimli blogumuza geri dönebilirsiniz.