Doğal gaz tesisatında sızdırmazlık testi, alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından çoğunlukla vanalar kapatılmadan, borular boyanmadan veya sarılmadan, kanal içinde ise kanal kapakları kapatılmadan gerçekleştirilir. Test servis kutusu çıkışından cihazlara kadar tüm boru tesisatını kapsar. Doğal gaz tesisatında sızdırmazlık testi iki şekilde yapılabilir:
Gaz vererek yapılan sızdırmazlık testi
Sızdırmazlık kontrolü doğal gaz ile yapılır fakat kontrol için sabun köpüğü kullanılır. Test esnasında gaz dağıtım şirketinin gaz beslemesini kontrol etmesi gerekmektedir.
Kaçak olan herhangi bir nokta varsa, bu alanlarda kabarcık oluşumu görülmektedir. Bu sayede kaçak yer kolaylıkla saptanır. Tamirat öncesinde gaz vanası kapatılarak güvenlik sağlanır.
Hava vererek yapılan sızdırmazlık testi
Sayaç çıkışındaki test nipeli hariç bütün çıkışlar kapatıldıktan sonra nipeline manometreye takılan hortum takılır. Hava tesisatın büyüklüğüne göre pompa aracılığıyla basılır. Basınç şebeke basıncı + 50 mbar olacak değere getirilir ve 71 mbar değerinin altında olmamasına önem gösterilir. Basınç istenen değere ulaşınca 10 dakika ısıl dengelenme için beklenir, ısıl dengelenme sonrasında üstte kalan su seviyesinin hizasına manometre üzerinde bir çizgi çekilerek su seviyesi belirlenir. 10 dakika içinde basınç düşmezse test olumlu demektir. Testin ardından manometre sökülür, test nipelinden ya da bir kör tapadan basılan hava boşaltılır.
Daireniz içerisindeki doğalgaz tesisatında acil tamirat gerektiren durumlarla karşılaştığınızda, Tur Assist güvencesindeki konut yardım paketi, size profesyonel bir tesisatçı göndererek sorunu hızlı ve garantili bir biçimde çözer.
Üstelik konut yardım paketi, çilingir hizmetinden güvenlik hizmetine, cam kırılmasından elektrik ve su tesisatı
Dilerseniz, Doğalgaz Tesisatı kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan “Doğalgaz Tesisat Sistemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler” Blogu’na geri dönebilirsiniz.