Doğalgaz Yangınları Neden Oluşur? Yangın Anında Ne Yapılır?

Doğalgaz Yangınları Neden Oluşur? Yangın Anında Ne Yapılır?

Doğalgaz Yangını

Yanma kolaylığı ve yanma hızı bakımından oldukça tehlikeli bir madde olan doğalgaz yangın ihtimaline karşın önemle ele alınmalıdır. Genellikle bilgisizlik, ihmal ya da kazalar sonucu oluşan doğalgaz yangınları maddi manevi ciddi hasarlara yol açmaktadır.

Doğalgaz patlaması kapalı bir ortamdaki gaz hacminin % 5 ile %15 arasında bir seviyeye ulaşması halinde gerçekleşir ki doğalgaz kaçak dedektörleri gaz hacmi %0,3’lere ulaştığı anda alarm vermeye başlar.

Doğalgaz yangınının içerdiği riskler nelerdir?

Tüm diğer yangınlar gibi, doğalgaz yangını da hızla büyüme, yüksek sıcaklık, hava gibi yangın bileşenlerine çok hızlı cevap vermek, zehirli ve boğucu bir gaz yayarak ciddi solunum problemleri yaratmak, patlama ve çökme tehlikesi oluşturmak gibi riskler bulundurur.

Doğalgaz yangını çıkmadan alınacak önlemler nelerdir?

Doğalgazla çalışan cihazlarda ve doğalgaz sisteminin tamamında standartlara uygun aparatların seçilmesi ve montaj işlemlerinin yetkili kişiler tarafında gerçekleştirilmesi alınacak ilk önlemdir.

Ortamdaki LEL seviyesini sürekli kontrol ederek çalışan ve gaz hacmi %0,3’lere ulaştığı anda alarm vermeye başlayan gaz alarm cihazlarından faydalanmak ikinci bir önlem olarak dikkat çeker. Tıpkı ilk maddede belirtildiği üzere, konutlar için kalite standartlarına sahip bir doğalgaz kaçak dedektörü seçmek ve bu cihazı doğu bir biçimde konumlandırmak önem arz eder.

Ayrıca tüm yangınlara önlem olarak evinizde en az bir, tercihen iki yangın söndürücünüz olsun. Yangın söndürücülerin nasıl kullanıldığını bildiğinizden ve yangın söndürücülerin kullanılabilir olduğundan emin olun.

Doğalgaz yangını esnasında yapılması gerekenler nelerdir?

Gaz yangınlarının söndürülmesinde ana prensip gazı kaynağından kesmektir. Yangınları söndürmek ise  öncelikle itfaiyenin işidir. Bu bakımdan doğalgaz yangını ile karşılaştığınızda telaşlanmayın.

Yangına yakalandığınız yerde yangın ihbar düğmesi varsa ona derhal basın, çakmak ya da kibrit çakmayın, lamba ve elektrikli cihazları açmayın. Mümkünse gaz vanasını kapatmaya çalışın.

Ardından itfaiyeye telefon açıp yangın adresini en kısa ve en doğru şekilde bildirin.

Mutlaka yangını çevrenizdekilere duyurun, itfaiye gelene kadar yangını söndürmek için elinizdeki mevcut imkanlardan faydalanın, yangının yayılmasını önlemek için kapı ve pencereleri kapatın.

Tüm bunları yaparken kendinizi ve başkalarını asla tehlikeye atmayın, görevlilerden başkasının yangın sahasına girmesine mani olun.

Unutmayın, evleriniz ya da işyerlerinizdeki doğal gaz tesisatında acil tamirat gerektiren ve yangın riski oluşturan bir durumla karşılaşırsanız, Tur Assist güvencesindeki @Home konut yardım paketi, size profesyonel bir tesisatçı göndererek sorunu hızlı ve garantili bir biçimde çözer.

Türkiye sınırları içerisinde nerede olursanız olun, tesisat hizmeti almak ya da bilgi edinmek için, 7 gün 24 saat bizi arayabilirsiniz ya da tesisatturkiye.com internet sitemizi ziyaret edebilir, ya da doğal gaz tesisatı kategorimize geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button