Pis Su Tesisatı Arızaları Nasıl Onarılır?
Pis su tesisatları, tesisat yapıldıktan ve kullanıma başlandıktan sonra zaman içerisinde birtakım arızalar çıkartır. Tesisat yapım aşamasında eğimin yeterli miktarda verilmemesi, giderde oluşan tıkanıklıklar, muf ve borularda meydana gelen çatlaklar ve contaların görevini yerine getirememesi pis su tesisatı arızalarının başlıca nedenleri arasındadır.
Pis Su Tesisatı Arızalarının Nedenleri
1. Muf ve Boru Çatlakları
Darbe, aşırı sıcak, aşırı soğuk gibi etkenler PVC boruların zamanla çatlayarak arıza vermesine sebep olur. Böyle bir arıza ile karşılaşıldığında çatlayan borunun yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
2. Eğim
Pis su tesisatının yatay pis su giderlerinde en az %2 eğim bulunması gerekir. Eğer eğim yoksa ya da eğim %2’den düşük ise tesisat kullanılmaya başlandıktan sonra sürekli tıkanma yapar. Ayrıca zamanla ek yerlerinde sızıntılar başlar. Buna tesisatın içinde devamlı bir miktar pis suyun sabit konumda kalması sebep olur. Biriken pislikler zamanla boruda çökme yaparak sertleşir ve tıkanmalara yol açar.
3. Conta Kontrolü
PVC boruların muflu birleştirme ağızlarında bulunan contalar, zamanla özelliklerini yitirerek su sızdırmaya başlar. Bu gibi bir arıza ile karşılaşıldığında contanın değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca kimi zaman boru birleştirmelerinde conta konulması unutulabilir, bu yüzden her ihtimale karşı boru birleştirme ağızlarında conta bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.
4. Tıkanıklıklar
İnorganik ve organik atıklardan dolayı küvetlerin pis su giderlerinde zamanla tıkanma meydana gelir. Bu tıkanıklıklar bazı özel kimyasal açıcılarla giderilebilir, sorun geçici olarak çözülebilir. Eğer küvet kaide (içerisinde kum olan, etrafı tuğla ile örülü küvetin oturtulduğu alan) içerisinde yer alıyorsa, bu durumda küvetin sökülmesi zorlaşır. Ancak eğer küvet yanları açılan fiberglas küvetlerden ise, küvetin kapağı açılarak küvet altında biriken pis su rahatça temizlenebilir. Bu yöntem küvetin uzun süre herhangi bir tıkanma sorunu yaşamamasını sağlar.
Lavabolar da küvetler ile benzer olarak içerisinde biriken yağ, saç, kir vb. maddeler sonucu zamanla tıkanır. Yine aynı şekilde lavabo açıcılar bu tıkanıklıklara karşı geçici bir çözüm sunabilir. Ancak eğer lavabo pis su gider tıkanıklığı için sürekli ve kalıcı bir çözüm aranıyorsa lavabonun altında bulunan pis su sifonunun sökülüp, içerisinde biriken pisliklerin temizlenmesi gerekmektedir.
Klozetlerin pis su giderleri, koku yapmaması için ”S” şeklinde imal edilmiştir. Bu yüzden içerisine herhangi bir nesne kaçtığında otomatik olarak tıkanır. Klozetlerde yaşanan tıkanıklığı giderebilmek için klozetin sökülerek tıkanmaya yol açan nesnenin çıkarılması gerekir. Klozet tekrar takılırken kaçak problemi ile karşılaşılmaması adına işlemlerin dikkatlice yapılması önem arz eder.
Tur Assist, evinizdeki temiz ya da atık su tesisatlarında olabilecek sızıntı, kırılma, tıkanma gibi acil onarım gerektiren durumlarda uzman su tesisatçısı göndererek sorununuzu en kısa zamanda çözer. Tüm Türkiye’de 7/24 hizmet verir.
. Temiz Su Tesisatı Arızaları hakkında da bilgi alabilir ya da Su Tesisatı Kategorimize geri dönebilirsiniz.