Doğal Gaz Bina İçi Tesisatı
Doğal gaz bina içi tesisatı gaz teslim noktasından (servis kutusu, müşteri istasyonu) başlayarak atık gazın atmosfere atılacak olduğu bacalara kadar (bacalar dahil) devam eden kısma denir. Tesisat kendi içerisinde bina bağlantı hattı, kolon hattı ve daire içi tesisat olmak üzere üç bölüme ayrılır.
Doğal Gaz Bina İç Tesisatı hangi bölümlerden oluşur?
1. Bina bağlantı hattı: Bu hat, servis kutusundan itibaren bina girişinde bulunan ana kesme vanasına kadar olan kısma denir.
2. Kolon hattı: Kolon hattı ana kesme vanasından itibaren sayaç vanalarına kadar olan hattır.
3. Daire içi tesisat: Sayaç vanaları ile yakıcı cihazlar arasında kalan kısımdır.
Bina içi gaz tesisatının tali hatları
1. Servis kutusu: Tesisatlarda, çelik ya da polietilen ana dağıtım şebekesinde bulunan mevcut basıncın, ihtiyaç duyulan basınca düşürülmesi için ” Gaz Teslim Noktası ” adı verilen tesisler kurulmuştur. Servis kutularının içerisinde bina regülatörü ve regülatör bataryası bulunur. Bu bina regülatörü ya da regülatör bataryasında bulunan gazın basıncı 1 – 4 bar’dan kullanım basıncına göre 21 mbar veya 300 mbar’a düşürülür. Servis kutusunun çıkış noktasından başlayarak en son cihaz bağlantısına kadar olan boru ağını kontrol etmek yetkili tesisatçının görevleri arasında yer alır.
2. Ana kesme vanası: Binalara verilen gazın güvenli bir şekilde kesilmesi şarttır. Ayrıca bir daireye ait olan gazın kontrolünün yapılması gereklidir. Tüm bu işlemleri yerine getirebilmek için bağlantı hattı başına küresel tip gaz kesme elemanı olarak ana kesme vanası konulur. Bina içi tesisatlarda gaz sızdırmazlığı sağlanabilmesi için özel sızdırmazlık özelliğine sahip TS EN 331 ve TS 9809 normlarına uygun küresel vanalar kullanılması gereklidir.
3. Dağıtım borusu: Dağıtım borusu ana emniyet vanası ve regülatörden sonra gaz sayaçlarının giriş bağlantılarına kadar olan düşey ya da yatay çekilmiş boru hattına denir.
4. Kolon borusu: Dağıtım boruları arasında yer alan kolon borusu düşey olarak çekilmiştir.
5. Sayaç bağlantı hattı: Bu hat kolon hattı ile sayaç girişi arasında yer alır.
6. Tüketim hattı: Sayaçtan itibaren en son ayırım (sorti) hattına kadar olan ana boru hattıdır.
7. Ayırım hattı: Ayırım hattı tüketim hattından ayrılarak cihaz bağlantı vanasına (sorti musluğu) kadar olan boruya denir.
8. Cihaz bağlantı hattı: Bu hat cihaz bağlantı vanasından başlayarak cihaza kadar uzanan hattır.
Doğalgaz Tesisatı kategorimize geri döenbilir ya da Doğalgaz Tesisatında Kullanılan Borular hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.