Doğalgaz Tesisatında Menfez Kullanılması Neden Zorunludur?

dogalgaz tesısatı

Doğalgaz yangını ve patlamalarının en önemli sebeplerinden biri ortamdaki havalandırmanın yetersiz oluşudur. Havalandırma menfezleri, patlamanın oluşmasını engelleyerek adeta hayat kurtarır. Bu bakımdan doğalgaz tesisatında menfez kullanılması hayati önem arz eder.

Yüklenici firmalar doğalgaz tesisatlarını incelerken menfez açılmadığı takdirde doğalgazın açılmasına izin vermezler. Ancak bazı kullanıcılar soğuk havayı engellemek maksadıyla menfezleri kapatır. Olası kaçaklarda doğalgaz havadan daha hafif olduğu için tavan döşemesi altında kalan boşluklarda birikir. Konutlardaki üst havalandırma menfezleri biriken gazın dışarıya tahliye edilmesine yardımcı olur ve olası kazaların önüne geçilmesini sağlar.

Bu bakımdan doğalgaz tesisatında menfez takılması kadar menfezlerin amaçlarına uygun olarak kullanılması ve daima açık bırakılmaları da hayati önem arz eder.

Doğalgaz Tesisatında Menfez Nereye Takılır?

Aslında menfez hava gelecek şekilde açılan bir deliktir. Bu delik hem kombilerin daha performanslı çalışması hem de olası kaçakların yangın ya da patlamaya dönüşmemesi için belirli standartlara sahiptir. Söz gelimi konutlarda menfezler yerden en az 180 cm yukarıya gelecek şekilde açılır. Daha basit bir işlem gerektirdiği için genellikle pencereler tercih edilir. En az 150 cm²’lik bir yüzeye sahip olmaları gerekir.

TMMOB (Türkiye Makine Mühendisleri Odası) tarafından yayınlanan doğalgaz iç tesisat şartnamesinde hem menfezlerin standartları hem de monte edilmesi gereken yerler açıkça belirlenmiştir.

Tur Assist Doğalgaz Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Evinizdeki doğal gaz tesisatında bir kaçak olduğunu tespit ettiğinizde, TurAssist daima sizlerin yanında olmaya devamediyor. Sizin için en güvenilir adres olarak yanınızdayız.

 

Dilerseniz, “Deprem Doğalgaz Sensörü Nedir?” hakkında bilgi alabilir ya da doğalgaz tesisatı kategorimize geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button