Bacalı Kombi Nedir? Nerelerde Kullanılabilir?

Bacalı Kombi Nedir?

Kombi sistemleri hermetik, yoğuşmalı ve bacalı olarak 3’e ayrılır. Hermetik ve yoğuşmalı kombiler ihtiyacı olan oksijeni dışarıdan alırlar ve yanma sonucunda oluşan atıkları da bir baca içerisindeki fan vasıtasıyla dışarıya atarlar. Ancak bacalı kombiler daha farklı bir prensip ile çalışırlar.

Bacalı kombi, diğer kombi çeşitlerinin aksine yanma esnasında ihtiyacı olan oksijeni ortamdan alır ve yanan gaz sadece bacadan dışarı çıkar. Dolayısıyla bacalı kombi, en riskli kombi çeşidi olarak nitelendirilir. Doğalgaz[AS1] , soba, kombi kullanımlarında yaşanan zehirlenmeler çoğunlukla oksijeni ortamdan alan bacalı cihaz kullanımından ve buna bağlı karbon monoksit sızıntılarından kaynaklanıyor.

Yukarıda belirtilen durum nedeniyle bireysel kullanımlar için, teknik ömrü biten bacalı kombi ve şofbenlerin, bacasız sistemle çalışan hermetik kombi ve şofbenlerle değiştirilmesi önerilir.

Bacalı kombi yasak mı?bacalı kombı

Herhangi bir sebeple gerçekleştirilen tesisat kontrol işlemlerinde, tesisatta bulunan kombi, soba, şofben gibi cihazlar, CE belgesi olmayan bir bacaya bağlanmış ise doğalgaz kullanımına izin verilmemektedir.

Mevcut bacaların; CE Belgeli Kompozit Astar veya CE Belgeli Çelik Astar baca kaplama sistemi uygulanarak, CE belgeli baca konumuna getirilmesi ve uygunluk raporlarının akredite firmalardan alınması gerekmektedir.

Eğer halihazırda kullanılan bacalar yukarıdaki standartlara getirilemiyorsa, bacalı cihaz yerine hermetik cihaz kullanılması gerekmektedir.

Bacalı kombi hangi binalarda uygulanabilir?

Teorik olarak bacalı kombi her türlü alanda uygulanabilir. Ancak söz konusu yapıdaki baca sisteminin bacalı kombi için uygun olması gerekmektedir. Bununla birlikte, bacaların yukarıda detaylandırılan standartlara uygun olarak yapılması ve sızdırmaz olması hayati önem arz eder.

Bacalı kombi kullanımında havalandırma gerekli midir? Nasıl yapılır?

Ortamın havasını kullanan bacalı kombi kullanımında, düzenli ortamın havalandırılması  önerilir. Havalandırma için pencereleri üstten ya da standart bir biçimde kısıtlı olarak açılması tavsiye edilmez. Bu durumda oda havasında yeterli bir iyileştirme sağlanmadığı gibi, odada sürekli ısı kaybı olacaktır. Bunun yerine yoğun havalandırma yapılması, yani pencerelerin kısa bir süre tam olarak açılması yerinde olacaktır.

Bacalı cihazlar nerelere kurulabilir?

Cihaz iyi havalandırılan bir ortama monte edilmelidir. Banyolara, depolara ve hacmi 8 metreküpten az olan yerlere konması uygun değildir. Öte yandan cihazın dış ortama açık bir balkona monte edilmesi de uygun değildir. Baca şartlarının sağlanması kaydıyla kapalı bir balkona bacalı kombi monte edilebilir. Ayrıca her nerede olursa olsun, cihaz kapalı bir dolap içine monte edilemez.

İdeal olarak cihazın monte edildiği mekan en az 12 metreküp hacime sahip olmalı ve bu odada her biri net 75 cm²’lik doğrudan sokağa açılan 2 adet menfez bulunmalıdır.

Tur Assist Doğalgaz Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Unutmayın, evleriniz ya da iş yerlerinizdeki ısıtma tesisatında veya kombi cihazlarında acil tamirat gerektiren bir durumla karşılaşırsanız, Tur Assist güvencesindeki konut yardım paketi, size profesyonel bir tesisatçı göndererek sorunu hızlı ve garantili bir biçimde çözer.

Doğalgaz tesisatı kategorimize geri dönebilir ya da “Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?” hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button