Çamaşır Makineniz Sık Sık Arızalanıyorsa Okumadan Geçmeyin

Çamaşır makinesi arızaları nelerdir?

Sık Karşılaşılan Çamaşır Makinesi Arızaları

Hayatımızın vazgeçilmez beyaz eşyalarından biri olan çamaşır makinesi su alma, yıkama, ısıtma, su boşaltma ve sıkma sistemlerini bir program vasıtasıyla gerçekleştirerek çamaşırları otomatik olarak yıkayan bir makinedir. Çamaşır makineleri, bulaşık makineleriyle birlikte evlerimizde en çok kullanılan temizleme cihazlarından biri olduğundan arızalanma riski de çalışma sayısına paralel olarak yüksek seyreder.

Çamaşır makinesi arızaları nelerdir?

Peki, sık karşılaşılan çamaşır makinesi arızaları nelerdir? Çamaşır makinesi arızalarının hangisi elektrik tesisatı hangisi bizzat makine ile ilintilidir? Arızalar nasıl tespit edilir, nasıl giderilir?

Çamaşır makinelerinin elektrik sistemleriyle ilintili arızalanan parçalarına değinmeden önce bir hususu belirtmekte fayda görüyoruz. Her ne sebeple olursa olsun çamaşır makineniz arızalandığı zaman makinenizin fişini prizden çekip su musluğunu kapatmanız önem arz eder. Bu önlem olası büyük problemlerin ya da olası kazaların önüne geçmenize yardımcı olur.

Çamaşır makinelerinin elektrik sistemleriyle ilintili arızalanan parçaları aşağıdaki gibidir:

  • Yıkama motoru
  • Röle ve parazit kondansatörleri
  • Programlama cihazı
  • Yıkama motoru
  • Sensör, termistör ve su seviye anahtarları
  • Termostat ve termikler
  • Rezistans
  • Pompa motoru
  • Su giriş emniyet ventilleri

Gelelim, sık karşılaşılan çamaşır makinesi arızalarına:

  • Çamaşır Makinesinde Elektrik Kaçağı Bulunması

Fişin takıldığı priz topraklanmamış olabilir. Priz kontrol edilerek topraklama yok ise topraklama yapılır. Makine üzerindeki topraklama uçları çıkmış olabilir. Fişin topraklama ucu, prizdeki topraklama ucuna temas etmiyor olabilir. Isıtıcı, yıkama motoru ve pompa motorundan gövdeye yansıyan bir kaçak olabilir.

  • Çamaşır Makinesinin Çalışmaması

Bu durumda öncelikle elektrik devresi kontrol edilir ve prizde 220 Volt enerji olup olmadığına bakılır. Herhangi bir sıkıntı görülmemesi durumunda elektrik şebekesi ya da sigorta kontrol edilir. Prizde enerji varsa elektrik kablosunun kopup kopmadığı tespit edilir. Makinenin durdurma tuşunun aktif olup olmadığı kontrol edilir. Makine kapağının tam bir şekilde kapanıp kapanmadığı da bu arızalarda kontrol edilmesi gereken diğer hususlardandır.

  • Çamaşır Makinesinin Su Almasına Rağmen Yıkama Programlarına Geçmemesi

Elektrikli su giriş ventilleri arızalanmış olabilir. Bu durumda ventil bobinleri kontrol edilir, bozuk ise yenisi ile değiştirilir. Enerji olmadığı halde makine su alıyorsa bu durum ventillerin bozulduğu anlamına gelir.

Böyle bir sıkıntıya sebebiyet veren bir diğer husus da su seviye anahtarıdır. Su seviye anahtarının komple bozulması, anahtara bağlı olan ince hortum yerinden çıkması, anahtar kontaklarının deforme olması çamaşır makinesinin yıkama programına geçmesine engel olacaktır.

  • Çamaşır Makinesinin Suyu Isıtmaması

Rezistans arızalanmış olabilir. Termostat ya da ısıtıcıya giden kablolar bozulmuş olabilir. Isıtıcı devresindeki röle kontakları kapanmıyor olabilir. Programlama ünitesi arızalanmış olabilir. Yukarıda sayılan sıkıntıların herhangi birinin tespit edilmesi durumunda arızalanan parça yenisi ile değiştirilir.

  • Suyun Çok Geç Isınması

Rezistans arızalanmış ya da kireçlenmiş olabilir. Şebeke gerilimi düşük olabilir ki böyle bir durumda regülatör kullanılması önerilir.

  • Suyun Çok Fazla Isınması

Bu sıkıntıda öncelikle termostat kontrol edilir. Ardından ısıtıcı devresindeki röle kontakları gözden geçirilir. Arızalanan bir parça varsa yenisi ile değiştirilir.

  • Çamaşır Makinesinin Su Almasına Rağmen Yıkama Yapmaması

Yıkama motoru bozulmuş, motor ile kasnak arasındaki kayış yerinden çıkmış veya kopmuş, programlama ünitesi arızalanmış olabilir. Bu gibi sıkıntılarda arızalı parçalar yenisi ile değiştirilir.

  • Kazanın Sadece Bir Yönde Dönmesi

Programlama ünitesi ya da hız kontrol ünitesi arızalanmış olabilir. Arızalı parça ya da sistemler yenisi ile değiştirilir.

  • Çamaşır Makinesinin Yıkama Programında Takılı Kalması

Programlama ünitesi ya da program düğmesi arızalanmış olabilir.

  • Çamaşır Makinesi Motorunun Hızlı Ya da Yavaş Çalışması

Bu durumda hız kontrol ünitesi arızalı olabilir. Tako jeneratör bobini veya ortasında dönen mıknatıs deforme olmuş olabilir. Bu sıkıntılardan herhangi birinin tespit edilmesi durumunda arızalı parça yenisi ile değiştirilir.

  • Çamaşır Makinesinin Sıkma Yapmaması

Makine motorunun sıkma sargısı ya da hız kontrol ünitesi arızalı olabilir. Arızalı parçalar tamir edilmez, yenisi ile değiştirilir.

Tur Assist Elektrik Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Gerek aydınlatma gerekse elektrikli aletlerin kullanımı için gereken priz, kablo gibi bağlantıların tümü elektrik tesisatının kapsamına giren konulardır. Kullanım alanı bu kadar geniş olunca, haliyle evlerimizde de sık sık elektrik tesisatına yönelik arızalar ile karşılaşırız.

Elektrik tesisatlarında en sık yaşanan arızaların başında duy arızaları gelir. Ampullerin kablo ile birleştiği duylar, arızaya müsait yapılardır. Ayrıca elektrik akımını kollara dağıtan buat kutularındaki arızalar da diğer sık karşılaşılan elektrik tesisatı problemlerindendir.

Yukarıda saydığımız problemlerin yanı sıra prizler, fişler, uzatma kabloları ve elektriği açıp kapamaya yarayan elektrik anahtarları da sıklıkla problem yaratır.

“Çamaşır Makineniz Sık Sık Arızalanıyorsa Okumadan Geçmeyin” yazısından Elektrik Tesisatı kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Tesisat Blogu’na geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button