Kombinin Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Kombilerin Elektrik Bağlantısı

Kombi, aspiratör, elektrikli termosifon, klima gibi cihazlar çalışmak için ihtiyaç duydukları enerjiyi besleme kat panosundan direkt olarak bağlantının yapılacağı yere kadar gelen 3×2.5 mm2 NYA priz hatlarından alır.

Kablo Çekimi

Öncelikle yönetmeliklere uygun olarak kombinin yeri, ardından kat panosu, buat ve prizin yeri tespit edilir. Cihazın kullanım yerinde, kullanmaya engel bir durum olmadığından emin olunur.

Bağlantı yeri ile kat panosu arasına sıva altı boru döşenir. Boru içerisinden bir susta aracılığıyla 3×2.5 mm2 NYA kablo çekilir. Çekilecek olan kablolar kılavuzdan ayrılmayacak şekilde bağlanır. Kablolarda kat panosu, buat ve cihaz için gerekli bağlantı payı bırakılır. Çekilen kabloyla kat panosu, buat ve prizin bağlantıları yapılır.

Buat bağlantılarında eklerin, birbirinden ayrılmayacak şekilde olduğundan emin olunur. Kabloyla priz bağlantısı mümkün olan en sağlam biçimde gerçekleştirilir. Süreç esnasında cihazın gücüne göre uygun amperde sigorta seçilmesi önem arz eder. Kat panosunda, sadece besleme hattından gelen faz kablosu sigortaya bağlanır.

Kablonun Cihaz Bağlantısı:

Kombi cihaza bağlanırken öncelikle bağlantı klemensleri kontrol edilir. Kombinin enerji girişi için faz, nötr ve toprak bağlantıları şebekeden gelen doğru kutuplara yapılır, ardından klemensler kablolar çıkmayacak şekilde sıkılır. Kombiye bağlantı yapılacak kablo kesitinin uygun standartta olduğundan emin olunması gerekir. Klemenslerin ucunda da açıkta bir iletken kablo olmaması gerekir. Ayrıca klemenslerin bakır iletenlere zarar verecek kadar sıkılmaması dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur.

Güvenlik aşamaları kapsamında cihazın topraklaması ve sigorta bağlantısı yapılır. Sigorta gerektiğinde cihazın enerjisini kesmek ve koruma işlemini gerçekleştirmek için hayati önem arz eder. Son olarak elektrik sistemi kısa devre, sigorta atması, ters faz bağlantısı, topraklamanın sürekliliği ve topraklama direnci göz önüne alınarak detaylıca kontrol edilir. Cihazın garanti kapsamından çıkmaması için yetkili servisten önce kesinlikle enerji verilmez.

Tur Assist Elektrik Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Gerek aydınlatma gerekse elektrikli aletlerin kullanımı için gereken priz, kablo gibi bağlantıların tümü elektrik tesisatının kapsamına giren konulardır. Kullanım alanı bu kadar geniş olunca, haliyle evlerimizde de sık sık elektrik tesisatına yönelik arızalar ile karşılaşırız.

Elektrik tesisatlarında en sık yaşanan arızaların başında duy arızaları gelir. Ampullerin kablo ile birleştiği duylar, arızaya müsait yapılardır. Ayrıca elektrik akımını kollara dağıtan buat kutularındaki arızalar da diğer sık karşılaşılan elektrik tesisatı problemlerindendir.

Yukarıda saydığımız problemlerin yanı sıra prizler, fişler, uzatma kabloları ve elektriği açıp kapamaya yarayan elektrik anahtarları da sıklıkla problem yaratır.

“Kombinin Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?” yazısından Elektrik Tesisatı kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Tesisat Blogu’na geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button