Su Deposu Nedir? Hidrofor Açısından Su Depolarının Konumu Ne Olmalıdır?
Suyu gerektiğinde kullanmak üzere temiz bir biçimde depolayan silindirik ya da prizmatik kaplara su deposu adı verilir. Genellikle fiberglas ya da çelik ve çelik türevi malzemelerden üretilir. İçerisindeki temiz su bir hidrofor aracılığıyla binada yer alan tesisat sistemlerine aktarılır.
Depo sistemlerinde en çok önerilen sistem şebeke suyunun her daim direk olarak depoyu doldurması, aynı şekilde hidroforun da sürekli bir biçimde depodan bina sistemine suyu basmasıdır. Böylece depoda biriken su hidrofor tarafından düzenli olarak çekildiği için devridaim hiç kesilmez, depodaki su temiz ve taze kalır.
Depolarda izolasyon önem arz eder. Kışın İçerideki suyun donması en başta hidrofor olmak üzere tüm bağlı sistemlerin zarar görmesine yol açar. Yazın depolanan suyun çok ısınması da bakteri ve mikropların artmasına buna bağlı olarak insanların lejyoner hastalığına yakalanmasına sebebiyet verir.
Tabana çöken tortuların tesisata karışmaması için çıkış borusu ağzının depo tabanından en az 10 cm yüksekte olması önerilir. Ayrıca depo temizliğinin efektif bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için havalandırma deliğine sahip bir temizleme kapağı gerekir.
Teorik olarak su depolarının mümkün olan en kısa yoldan hidrofora bağlı olması önerilir. Yine bağlantının da düz olması önem arz eder zira gereksiz dönüşler hidrofor pompasının emişini etkiler. Su deposu montajında daima hidroforun konumu baz alınır. Hidrofor pompasının su ile dolu olması esastır. Su deposu bağlantı ağzının yüksek olması durumunda, boru dönüşü yapılarak ağız pompa seviyesine düşürülür
“Su Deposu Nedir?” yazımızdan Su Tesisatı Kategorimize gidebilir ya da Tur Assist tarafından desteklenen Tesisat Blogumuza geri dönebilirsiniz.