Elektrik Tesisat Sistemi
Günümüzde büyük bir öneme sahip olan elektrik, düzenli tesisat ve kaliteli altyapılar ile yaşam mekanlarımızda, sanayi ve endüstride yaptığımız her işe can vermektedir. Elektriksiz bir hayatı kim hayal edebilir ki?
Bu kaynağın güvenli ve verimli bir biçimde kullanılabilmesi için, elektrik tesisat sisteminin projeden nihai haline kadar belirli kurallar çerçevesinde tesis edilmesi hayati önem arz eder. Elbette ki seçilen malzeme kadar, işçilik ve planlı çalışmanın da burada çok önemli olduğundan bahsetmek gerekir.
Elektrik tesisat malzemeleri
Henüz inşaat halinde, evler, iş yerleri ve kurumsal yapıların da içinde olduğu tüm binalarda, elektrik tesisatı ve buna bağlı sistemler kilit rol oynar. Kaliteli malzeme kullanımı ve kaliteli projeler, elektrik kaynağının verimli kullanılması için çok büyük önem taşımaktadır.
Elektrik tesisatını oluşturan temel malzemeler;
- Kablo
- Boru
- Buat
- Anahtar
- Priz
- Aydınlatma linyesi
- Kasa
- Şalter
Yukarıda detaylandırılan malzemelerin oldukça farklı çeşitleri bulunur. Bunların kalitesi düşük ve güvenli elektrik tüketimi ile enerjiden maksimum faydalanma anlamında önemli bir rol oynar. Söz gelimi sensörlü bir lambanın ve buna bağlı mekanizmaların tasarruf anlamında yaratacağı etki aşikar.
Bina elektrik tesisatı
Binalarda elektrik tesisatı iki şekilde sınıflandırılır. İlki kaba inşaat esnasında yapılan sıva altı elektrik tesisatı ikincisi de sıva üstü dediğimiz yöntem ile birlikte, peşel boru ve antigron kablo kullanılarak oluşturulan elektrik tesisat modelidir.
Elektrik tesisatında dikkat edilmesi gereken unsurlar
Elektrik tesisat sistemi ile ilgili çalışmalarda, güvenlik unsuru her zaman ön planda tutulmalıdır. Örneğin voltaj ve akım değişkenlik durumuna göre malzeme kullanılması çok önemlidir. Bu noktada kaçak akım koruma rölesinin elektrik tesisat sisteminde kullanılması doğru yöntemdir. Kaçak akım koruma rölesi; faz ve nötr iletkenleri arasında bir dengesizlik yani fark oluştuğunda devreyi açan anahtardır. Bir elektrik devresinde fazdan giren akım, nötrden çıkar.
Eğer devrede herhangi bir kaçak yok ise giren akımla çıkan akım miktarı birbirlerine eşittir. Devrede kaçak olması halinde fazdan giren akımın hepsi nötr üzerinden değil, bir kısmı da kaçak üzerinden olacaktır. Kaçak akım sonucu faz-nötr dengesi bozulacaktır. Kaçak akım koruma rölesi, bu dengesizliği algılayarak devreyi açar ve kaçak sonucu oluşacak istenmeyen sonuçları engeller. Kullanım amacı doğru belirlendiğinde, doğru malzeme doğru eller tarafından kullanıldığında olası kazaların önüne geçilmiş olur.
Elektrik enerjisinin emniyetli kullanımı konusunda biz nihai kullanıcılara da birtakım görevler düşer. Söz gelimi prizler ve anahtarlar, risk oluşturmayacak şekilde kullanılmalı, projenin dışında tadilat talep edilmemelidir. Günümüzde banyo ve tuvalet gibi ıslak zemine sahip bölgelerdeki kazalar bilinçsiz kullanım kadar sonradan yapılan değişikliklerle de yakından ilintidir.
Unutmayın, elektrik kazalarının çoğu evlerde yaşanır. Yıldırım çarpmaları bile çok daha enderdir.
Elektrik tesisat sistemi hayati önem taşır!
Günümüzde pek çok tesisatçı buna sıradan bir iş olarak baksa da, elektrik tesisatı aslında insan sağlığı ve insan hayatı için zorunlu bir takım kuralları olan tehlikeli bir iş olarak görülmelidir.
Elektrik tesisat sisteminiz ne kadar usta eller tarafından inşa edilse de her insan gibi siz de zaman zaman arızalarla karşılaşabilirsiniz. Tur Assist güvencesindeki konut yardım paketi, elektrik tesisatınızın bozulması, kısa devre yapması veya hasar görüp çalışamaz hale gelmesi durumlarında, acil müdahale ve tamir hizmeti sağlamak için konutunuza konusunda uzman ve donanımlı elektrikçi ekibi gönderir.
Ayrıca 7/24 hizmet veren çağrı merkezine ile konut yardım taleplerinizi iletebilir, konut yardım paketi ile Türkiye’nin her noktasında acil hizmet alabilirsiniz
“Buat Çeşitleri Nelerdir? Norm Buat Nedir?” hakkında bilgi alabilir ya da Elektrik Tesisatı kategorimize geri dönebilirsiniz.