Uzatma Fiş Priz Nasıl Yapılır?
Uzatma fiş prizler ofislerde şantiyelerde fabrikalarda ve evlerde kullanım alanlarına sahiptir. Peki uzatma fiş prizler nasıl yapılır ve yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
Uzatma Fiş Priz Yapımı
– Öncelikle fişin ve prizin dış gövde kapağı açılır, kablo damarlarının olması gereken uzunluğu belirlenir, ardından kablo izolasyonu deforme edilmeden kablonun dış yalıtkanı belirlenen uzunluğa göre kablo soyma jokarıyla soyulur ve izole damarlar birbirinden ayrılır.
– Koruyucu iletken görevini üstlenen yeşil-sarı damar daha uzun bırakılır, kablonun diğer damarları bağlantı pozisyonuna sadık kalacak şekilde kesilir.
– Damar uçlarının yalıtkanları, bağlantı kovanları ve bağlantı vidasına uygun olarak soyulur.
– Damar uçlarının soyulmuş yalıtkanlarına, fiş ve priz bağlantı elemanlarının tipine göre sıkıştırma manşonu veya yüksük takılır.
– Fişin ve prizin içerisinde bulunan kablo tutucu kelepçelerin üst kısmındaki vidalar çıkartılır. Kablo damarları karşılıklı olarak fişin ve prizin içine yerleştirilir, ardından vida bağlantıları yapılır. Kablo damarları hafifçe çekilerek kontrol edilir ve bağlantının sağlam olup olmadığı sağlaması yapılır.
– Kabloyu sıkan fişin ve prizin içindeki kelepçeler iyice sıkılır, kelepçelerin kabloyu fişlere iyi bir şekilde sabitleyip sabitlemediği kablo çekilerek kontrol edilir.
– Fişin ve prizin üst kapağı yerine takılarak vidaları sıkılır, işlem esnasında kablo damarlarının dış kapaklar arasına sıkışmadığından emin olunur. Fiş ve priz kapaklarının kolayca kapanır durumda olmasına ve iki parçanın karşılıklı denk gelmesine dikkat edilir.
– Fişin ve prizin karşılıklı kutupları ile koruyucu iletkenin arası, seri lamba ya da ohmmetreyle kontrol edilir; seri lambanın yanması ve ohmmetrede çok küçüuk bir geçiş direnci ölçülmesi gerekir. Yüksek direnç ve izolasyon kontrolü yapıldıktan sonra uzatma fiş priz kullanıma uygun hale gelir.
Uzatma Fiş Priz Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?
– Kablo damarları açılırken kablonun izolasyonuna zarar gelmemesi önemlidir.
– Kablonun bağlantı uçlarında, fişin ve prizin bağlantı kovanlarına uygun pay bırakılması gerekmektedir.
– Bağlantı kovanları ve bağlantı vidasına uygun olarak damar iletkenlerinin soyulması ve uçların büyük veya küçük olmaması önemlidir.
– Kablo damarlarının karşılıklı gelecek şekilde fişin ve prizin içine yerleştirilmesi gerekir. Vidalar sıkılırken mutlaka sağlamlık kontrol edilir.
– Fişin ve prizin bütün vidaları sıkılıp üst kapakların kapatılması ve arada kablo sıkışmaması önemlidir.
– Süreç boyunca sağlamlık, direnç ve izolasyon kontrolleri insan sağlığı açısından hayati önem taşır.
Unutmayın, elektrik tesisatınız ne kadar usta eller tarafından döşense de zaman zaman arızalar yaşayabilirsiniz. Tur Assist güvencesindeki konut yardım paketi, elektrik tesisatınızın bozulması, kısa devre yapması veya hasar görüp çalışamaz hale gelmesi durumlarında, acil müdahale ve tamir hizmeti sağlamak için konutunuza konusunda uzman ve donanımlı bir elektrikçi ekibi gönderir.
Ayrıca 7/24 hizmet veren çağrı merkezine konut yardım taleplerinizi iletebilir, konut yardım paketi ile Türkiye’nin her noktasında acil hizmet alabilirsiniz.
Dilerseniz Elektrik Tesisatı kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan “Elektrik Tesisatı Diyip Geçmeyin!” yazımızı ziyaret edebilirsiniz.