Klimaların Elektrik Bağlantısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kombi, aspiratör, elektrikli termosifon, klima gibi cihazlar çalışmak için ihtiyaç duydukları enerjiyi besleme kat panosundan direkt olarak bağlantının yapılacağı yere kadar gelen 3×2.5 mm2 NYA priz hatlarından alır.
Kablo Çekimi:
Öncelikle yönetmeliklere uygun olarak klimanın yeri belirlenir. Ardında da kat panosu, buat ve prizin yeri tespit edilir. Klimanın kullanım yerinde, kullanmaya engel bir durum olmadığından emin olunur. Ayrıca iç ünitenin yerden en 2.3 metre yüksekliğe monte edileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Bağlantı yeri ile kat panosu arasına sıva altı boru döşenir. Boru içerisinden bir susta aracılığıyla 3×2.5 mm2 NYA kablo çekilir. Çekilecek olan kablolar kılavuzdan ayrılmayacak şekilde bağlanır. Kablolarda kat panosu, buat ve cihaz için gerekli bağlantı payı bırakılır. Çekilen kabloyla kat panosu, buat ve prizin bağlantıları yapılır. Buat bağlantılarında eklerin, birbirinden ayrılmayacak şekilde olduğundan emin olunur.
Kabloyla priz bağlantısının yeteri kadar sıkı yapılması dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. Bununla birlikte süreç esnasında cihazın gücüne uygun amperde sigorta seçilmesi önem arz eder. Kat panosunda, sadece besleme hattından gelen faz kablosu sigortaya bağlanır.
Kablonun Cihaz Bağlantısı:
Kablo cihaza bağlanırken klima iç ve dış ünitelerinin, bağlantı terminal numaraları ve kablo renklerinin aynı olmasına dikkat edilir. Klimanın faz, nötr ve toprak bağlantılarının şebekeden gelen doğru kutuplara yapılması gerekir. Bağlantı terminallerindeki klemensler, kablolar çıkmayacak kadar sıkılır. Ardından cihazın topraklaması yapılır.
Klimanın gücüne göre tüm elektrik bağlantılarını bir anda devre dışı bırakabilecek bir devre kesici monte edilir. Yine güvenlik kapsamında cihaz beslemesini gerekli durumlarda kesecek sigorta bağlantısı yapılır. Montaj tamamlanınca tüm elektrik sistemi kısa devre, sigorta atması, ters faz bağlantısı, topraklamanın sürekliliği ve topraklama direnci bakımından dikkatlice kontrol edilir.
Klimanın Elektrik Bağlantısı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar
Klima cihazına bağlantı yapılacak kablo kesitinin uygun olması önem arz eder. Enerji alınan yer ile klima arasına devre kesici şalter yerleştirilmesi bir diğer önemli husustur. Klemenslerin ucunda, açıkta, iletken kablo bulundurulmaz. Klemensler sıkılırken bakır iletkenin deforme olmamasına özen gösterilir. Cihaz topraklaması ve kat panosu bağlantısı özenle gerçekleştirilmelidir. Klimanın garanti kapsamından çıkmaması için yetkili servis gelmeden cihaza elektrik verilmez.
Tur Assist, 1996 yılından bu yana Su Tesisatı, Elektrik Tesisatı, Doğalgaz Tesisatı, Kalorifer Tesisatı, Tıkanıklık Açma, Çilingir Hizmetleri, Cam Hizmetleri, Petek Temizliği, Su Kaçağı hizmeti gerektiren on binlerce olaya anında müdahale etmiştir. 500’e yakın çağrı operatörü ve binlerce hizmet birimiyle tüm Türkiye’de 7 gün 24 saat kesintisiz hizmetinizdeyiz. Detaylı bilgi için www.tesisatturkiye.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz.
“Aspiratörün Elektrik Bağlantısında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?” yazısından Elektrik Tesisatı kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Tesisat Blogu’na geri dönebilirsiniz.