Bodrum katları, gemiler, kazan daireleri, sığınaklar, bazı fabrika alanları ya da dışarı ile temas eden yerlerde tercih edilen nemli yer tesisatı NYM antigron kablo ve nemli yer malzemeleriyle birlikte yapılan elektrik tesisatıdır. Nemli yer elektrik tesisatları da, standart elektrik tesisatları gibi sıva altı ve sıva üstü olmak üzere ikiye ayrılır.
Nemli yerde kullanılan bütün malzemelerin su, nem, toz vb. dış etkenlerden etkilenmeyecek şekilde imal edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla nemli yer elektrik tesisatında da bu tip yani etanş malzemelerden faydalanılmaktadır.
Nemli Yer Tesisatı Hangi Parçalardan Oluşur?
Antigron kablo: NVV (NYM) N tipi kablolar bir veya birden fazla telli bakır iletken, PVC termoplast yalıtkan, dolgu, PVC termoplast yalıtkan manto gibi parçalardan oluşur. Dış renkleri; siyah, beyaz ve gri olmak üzere üçe ayrılır. Sıva üstünde, kanal içinde kullanılmaktadır.
Antigron priz: Etanş malzemelerden imal edilir. Genellikle kapaklı olanlar tercih edilir.
Antigron buat: Nemli yer tesisatlarında iletken eklenmesi ve dağıtılması için antigron buatlardan yararlanılır. Etanş malzemeler ile üretilir, kapakları contalıdır. Çok sayıdaki iletken gruplarının dağıtılması veya tesislerin ana ayrım yerlerinde 8×8, 10×10, 15×15 ve 20×20 cm boyutlarında kare buatlardan yararlanılırken, standart iletkenlerin eklenmesi veya dağıtımın sağlanması için 5-7 mm çapında yuvarlak buatlar kullanılmaktadır.
Antigron Kroşe: Kroşe ve tutucular kullanılan boru ya da kabloların özelliklerine göre etanş malzeme ile sert plastikten imal edilir.
Ayrıca 7/24 hizmet veren çağrı merkezine konut yardım taleplerinizi iletebilir, konut yardım paketi ile Türkiye’nin her noktasında acil hizmet alabilirsiniz.
Dilerseniz, Elektrik Tesisatı kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Nedir?” isimli blog yazımıza geri dönebilirsiniz.