Priz Bağlantıları Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir?

Priz Bağlantıları Nasıl Yapılır?

Priz tesisat kabloları çekilirken yapılması gereken işlemlere bir önceki yazımızda yer vermiştik. Bu yazımızda da prizlerin güvenli bir biçimde faaliyet gösterebilmesi için yapılması gereken ikinci adımdan yani priz bağlantılarının tamamlanmasından bahsedeceğiz.

Buat ve kasa bağlantıları

Priz bağlantıları yapılmadan önce buat bağlantılarının gerçekleştirilmesi gerekir. Bağlantı yapılırken buat ve kasalarda 30 cm’lik bir iletken payı bırakılmasına ve aynı renk koda sahip kabloların birbirine eklenmesine dikkat edilir; birleştirme yapılacak kabloların uçları aynı boyda açıldıktan sonra ekleme işlemi gerçekleştirilir. Eklerin ayrılmaması ve kablo gruplarının birbirlerine temas etmemesi için de klemens ya da kovan kullanılır.

Priz bağlantıları

Buat bağlantıları tamamlandıktan sonra sıra priz bağlantısına gelir. Priz kablo bağlantıları yapılmadan önce ileride oluşabilecek arızalar göz önünde bulundurulup yeteri kadar kablo payı bırakılması önem arz eder. İletkenlerin uçları priz gövdesinde bulunan kontağın boyu kadar açılır, kasada bulunan kablolar, priz gövdesinin altından geçirilerek priz bağlantısı gerçekleştirilir. Bu noktada prizin üzerinde bulunan harf önem arz eder; priz gövdesinde bulunan harfe göre ilgili renkli kablo, harfin bulunduğu kontağa bağlanır. Priz kasasındaki prizin gövdesine yapılan bağlantıların, gövdenin altında olmasına dikkat edilir.

İşlem tamamlanmadan önce prizdeki iletkenlerin bağlandığı kontak vidaları iyice sıkıştırılır. Ardından priz kasasına oturtulur.

Tur Assist Elektrik Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Gerek aydınlatma gerekse elektrikli aletlerin kullanımı için gereken priz, kablo gibi bağlantıların tümü elektrik tesisatının kapsamına giren konulardır. Kullanım alanı bu kadar geniş olunca, haliyle evlerimizde de sık sık elektrik tesisatına yönelik arızalar ile karşılaşırız.

Elektrik tesisatlarında en sık yaşanan arızaların başında duy arızaları gelir. Ampullerin kablo ile birleştiği duylar, arızaya müsait yapılardır. Ayrıca elektrik akımını kollara dağıtan buat kutularındaki arızalar da diğer sık karşılaşılan elektrik tesisatı problemlerindendir.

Yukarıda saydığımız problemlerin yanı sıra prizler, fişler, uzatma kabloları ve elektriği açıp kapamaya yarayan elektrik anahtarları da sıklıkla problem yaratır.

Ayrıca 7/24 hizmet veren çağrı merkezine konut yardım taleplerinizi iletebilir, @Home konut yardım paketi ile Türkiye’nin her noktasında acil hizmet alabilirsiniz.

“Kalorifer Peteği Arızaları ve Çözümleri” yazısından Kalorifer Tesisatı kategorisine gidebilir ya da Tur Assist katkılarıyla hazırlanan Tesisat Blogu’na geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button