Kombi Nedir? Kombi Çeşitleri Nelerdir?

kombı nedır

Kombi Nedir? Kombi Çeşitleri Nelerdir? Kombiler Nasıl Çalışır?

Evlerimizi ısıtmakta ve sıcak su temininde sıklıkla kullanılan kombi, aynı zamanda kombine kazan olarakta adlandırılır. Öncelikle her dairenin ısınma faaliyetlerinden dilediği gibi faydalanması, istenilen odaların ısıtılması, cihazın kolaylıkla kullanılabilmesi ve az yer işgal etmesi, tasarrufa uygun bir sistem olması, kombilerin belli başlı avantajlarındandır.

Kombi çeşitleri nelerdir?

Gelişen teknoloji, kombilerin çeşitlenmesine ve kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda değişik özellik ve donanımlara sahip olmasına imkan tanımıştır. Kombiler birçok isimle anılmakla beraber en çok bilinen kombi çeşitleri aşağıda detaylandırıldığı gibidir.

Hermetik kombi

Denge bacalı kombi olarak da anılan hermetik kombiler, faaliyet gösterebilmesi için ihtiyacı olan oksijeni dışarıdan alırlar ve yanma sonucunda oluşan atıkları da bir baca vasıtasıyla dışarıya atarlar. Baca çıkışları bina dışında olacak şekilde monte edilirler. Balkonlara, mutfaklarda kapalı dolaplar içerisine yerleştirilebildiğinden en çok kullanılan kombi çeşitlerinden biridir.

Bacalı kombi

Hermetik kombilerin aksine yanma esnasında ihtiyacı olan oksijeni ortamdan alan bacalı kombiler, yanma sonunda oluşan atık gazları bir baca vasıtasıyla dışarıya atarlar. Bu kombi çeşidinde bacanın mutlaka müstakil olması gerekir.

Yoğuşmalı kombi

Daha gelişmiş bir hermetik kombi çeşidi olarak adlandırabileceğimiz yoğuşmalı kombiler yanma esnasında ortaya çıkan gazın su buharındaki enerjisini bir ısı eşanjörü sayesinde geri kazanır ve bu sayede daha düşük yakıt tüketimi yaparlar. Bu sayede işlem sırasında kaybolan ısının bir kısmı tekrar yoğuşmalı kombiye aktarılabilir.

Gazın çevresine ısı vererek sıvı hâle dönüşmesi yoğuşma adını alır. Bu kombi cinsinde ifade edilen yoğuşma terimi kombideki buharın yoğuşmasını ifade eder.

Kombiler nasıl çalışır?

Isınmadan  Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ne tabi kombilerde genellikle 2 adet eşanjör bulunur. Normal olarak kombiler ilk çalışmaya başladığında ısıtma tesisatı için sıcaklık üretirler. Sirkülasyon pompası ve hermetik kombilerde fan çalışarak, ana yakıcıya gaz gönderilir ve ateşleme başlar. Bu esnada gaz vanası açılır. Isıtma eşanjöründen çıkan su ısıtma devresine yönlendirilir. Isıtma devresine giren su ısınarak radyatörlere aktarılır, radyatörlerde dolaşan sıcak su ısı kaybederek tekrar kombiye geri döner. Sistem kendini tekrar eder biçimde çalışmaya devam eder.

Sıcak su musluğu açıldığında, akış anahtarı sıcak su devresindeki su akışını hisseder ve vana konum değiştirerek sıcak su konumuna geçer. ısı eşanjöründen çıkan su diğer eşanjöre aktarılarak soğuk su ısıtılır.

Daha ucuz olması sebebiyle tercih edilen tek eşanjörlü kombilerde ısıtma sistemi ile kullanma suyu doğal olarak aynı eşanjör içerisinden geçer. Ancak tek eşanjör her ihtiyaç anında, yani hem ısıtma hem de sıcak su edinilmesi maksadıyla yoğun bir biçimde çalıştığından kireçlenme ve arızalanma ihtimali daha fazladır.

Tur Assist Kalorifer Tesisatı ekipleri tüm Türkiye’de 7/24 hizmetinizde!

Kalorifer tesisatı, radyatörlü ısıtma sistemlerinde kullanılan bir tesisat türüdür. Borulardan sıcak suyun geçmesi temelindeki bu sistemlerde en sık rastlanan sorun, peteklerin yeterince ısıtmamasıdır. Dolayısıyla peteklerin bakımının ve temizliklerinin zamanında yapılması önem arz eder.

Unutmayın, evleriniz ya da iş yerlerinizdeki ısıtma tesisatında veya kombi cihazlarında acil tamirat gerektiren bir durumla karşılaşırsanız, Tur Assist güvencesindeki konut yardım paketi, size profesyonel bir tesisatçı göndererek sorunu hızlı ve garantili bir biçimde çözer.

Doğalgaz tesisatı kategorimize geri dönebilir ya da Kalorifer Peteklerinin Havası Nasıl Alınır?  hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button